علیمحمد هادیان فرد؛ سمیم عبدالکریم؛ ارمغان باستانی؛ مجید کاراندیش
دوره 9، شماره 1 ، فروردین و اردیبهشت 1391
چکیده
مقدمه: اطلاعات تغذیهای به عنوان بخشی از اطلاعات پزشکی بیمار در فرآیند تصمیمسازی و مراقبتهای پزشکی و حتی موارد قانونی، اهمیت دارد. با وجود اهمیت ثبت چنین اطلاعات ارزشمندی، توجه شایستهای نسبت به ثبت این اطلاعات انجام نمیگیرد. این پژوهش با هدف طراحی نمونهی اولیهی پروندهی تغذیهای بیمار بستری و به کارگیری آن به منظور تعیین ...
بیشتر
مقدمه: اطلاعات تغذیهای به عنوان بخشی از اطلاعات پزشکی بیمار در فرآیند تصمیمسازی و مراقبتهای پزشکی و حتی موارد قانونی، اهمیت دارد. با وجود اهمیت ثبت چنین اطلاعات ارزشمندی، توجه شایستهای نسبت به ثبت این اطلاعات انجام نمیگیرد. این پژوهش با هدف طراحی نمونهی اولیهی پروندهی تغذیهای بیمار بستری و به کارگیری آن به منظور تعیین اعتبار، مقبولیت و کارآیی آن، انجام گرفت. روش بررسی: این پژوهش از نوع کاربردی و از دسته مطالعات توصیفی- مقطعی بود که در سال 1389 طی دو مرحله انجام گرفت. ابتدا 6 فرم مربوط به پروندهی تغذیهای بیمار طراحی گردید و سپس فرمهای پیشگفت در دو بیمارستان آموزشی گلستان اهواز و نمازی شیراز برای 121 بیمار به اجرا در آمد. پس از اجرا، بازخورد 118 نفر از کارکنان مراقبت پزشکی به وسیلهی پرسشنامهای که روایی آن توسط متخصصین و پایایی آن با ضریب Cronbach's alpha (922/0 = r) تعیین گردیدٍ، گردآوری و با استفاده از آمار توصیفی و آزمونهای آنالیز واریانس و T مستقل مورد تحلیل قرار گرفت. یافتهها: میانگینهای پاسخ به پرسشهای مربوط به محتوا و اهمیت اقلام اطلاعاتی پروندهی تغذیهای بیمار و پرسشهای مربوط به نحوهی اجرای آن به ترتیب 14/4 و 15/4 به دست آمد. دادهها اختلاف آماری معنیداری را بین نوع حرفه، بیمارستانهای اجرای طرح، بخشها و پاسخها نشان ندادند. نتیجهگیری: به کارگیری پروندهی نغذیهای بیمار در فرآیند مراقبت از بیمار و یکپارچهسازی آن با پروندهی بیمار و همچنین تأثیر آن بر کیفیت مراقبت از بیمار، مورد تأیید کادر مراقبت پزشکی شرکت کننده در اجرای طرح قرار گرفت و الگوی ارابه شده مورد پذیرش واقع شد. واژههای کلیدی: مدارک پزشکی؛ تغذیه؛ بیماران؛ مدیریت اطلاعات.