فهیمه عباسی؛ محمدحسین بیگلو
دوره 8، شماره 6 ، بهمن و اسفند 1390، ، صفحه 842-851
چکیده
مقدمه: شاخصهای علمسنجی جهت مطالعهی کمی و کیفی تولیدات علمی افراد، مؤسسات و کشورها مورد استفاده قرار میگیرند. پایگاه Web of science (WoS) یکی از معتبرترین پایگاههای اطلاعاتی بینالمللی جهت انجام مطالعات علمسنجی میباشد. تحقیق حاضر با هدف تعیین رابطهی بین شاخصهای کمی و کیفی در تولیدات علمی دانشگاههای علوم پزشکی کشور ...
بیشتر
مقدمه: شاخصهای علمسنجی جهت مطالعهی کمی و کیفی تولیدات علمی افراد، مؤسسات و کشورها مورد استفاده قرار میگیرند. پایگاه Web of science (WoS) یکی از معتبرترین پایگاههای اطلاعاتی بینالمللی جهت انجام مطالعات علمسنجی میباشد. تحقیق حاضر با هدف تعیین رابطهی بین شاخصهای کمی و کیفی در تولیدات علمی دانشگاههای علوم پزشکی کشور در پایگاه اطلاعاتی WoS در طول یک دههی 2008-1999 انجام شد.
روش بررسی: در تحقیق تحلیلی- کاربردی حاضر، کلیهی دادههای مربوط به وضعیت کمی و کیفی تولیدات علمی دانشگاههای علوم پزشکی کشور در پایگاه WoS طی سالهای 2008-1999 مورد بررسی قرار گرفت و نمونهگیری انجام نشد. ابزار جمعآوری دادهها چک لیستهایی بود که توسط پژوهشگران در نرمافزار Excel طراحی شد و روایی آن با استفاده از نظرات متخصصان امر، مورد بررسی قرار گرفت. برای جمعآوری دادهها پس از استخراج تمام تولیدات علمی ایران، که در پایگاه WoS نمایه شده بود، با استفاده از نرمافزار Hist-Cite شکلهای مختلف املاهای مربوط به نام دانشگاهها بازیابی گردید، سپس بر اساس این املاها، جستوجو در پایگاه انجام گرفت که در مجموع تعداد 15856 مدرک بازیابی شد. تحلیل دادهها با استفاده از نرمافزار 16SPSS و از طریق آزمونهای ناپارامتریک Kruskal-Wallis و Spearman در سطح معنیداری کمتر از 05/0 انجام گرفت.
یافتهها: بین سه تیپ از دانشگاههای علوم پزشکی کشور از نظر شاخصهای کمی (تعداد تولیدات علمی) و کیفی (تعداد استنادها، میانگین استناد به ازای هر مورد، خوداستنادی و H-index) تفاوت معنیداری مشاهده شد. علاوه بر این، نتایج آزمون Spearman وجود همبستگی مثبت و معنیدار بین شاخصهای کمی و کیفی را نشان داد.
نتیجهگیری: دانشگاههایی که تعداد تولیدات علمی بیشتری دارند، به لحاظ شاخصهای کیفی نیز از وضعیت مطلوبتری برخوردار بودند. این امر بیانگر توجه دانشگاههای علوم پزشکی به جنبههای کیفی آثار تولید شده در کنار جنبههای کمی میباشد.