زهرا کاوسی؛ ناهید حاتم؛ هادی حیاتی آ ب باریک؛ محسن بیاتی؛ جاوید نعمتی
دوره 9، شماره 4 ، مهر و آبان 1391، ، صفحه 448-456
چکیده
مقدمه: رضایت بیمار موضوعی است که امروزه در صنعت سلامت توجه فزایندهای را به خود جلب نموده است. ترخیص با رضایت شخصی را میتوان یکی از نشانگرهای عدم رضایت بیماران در نظر گرفت که بر درمان بیماری اثرات منفی دارد و موجب افزایش هزینههای بیمارستان میگردد، در این راستا پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل مؤثر بر ترخیص بر خلاف توصیهی پزشک ...
بیشتر
مقدمه: رضایت بیمار موضوعی است که امروزه در صنعت سلامت توجه فزایندهای را به خود جلب نموده است. ترخیص با رضایت شخصی را میتوان یکی از نشانگرهای عدم رضایت بیماران در نظر گرفت که بر درمان بیماری اثرات منفی دارد و موجب افزایش هزینههای بیمارستان میگردد، در این راستا پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل مؤثر بر ترخیص بر خلاف توصیهی پزشک در بیمارستان نمازی شیراز انجام گرفت.
روش بررسی: این پژوهش به روش گذشتهنگر (مورد- شاهدی) انجام گرفت. پروندهی 9463 بیمار ترخیص شده در سه ماه آخر سال 1388 به روش گذشتهنگر در بیمارستان نمازی شیراز بررسی و بر اساس نوع ترخیص تفکیک شد و با استفاده از چک لیستی تدوین شده توسط پژوهشگران و به روش نمونهگیری منظم انتخاب و بررسی گردید. دادهها پس از ورود به نرمافزار آماری SPSS با استفاده از آزمونهای t-test، Chi-square و Logistic regression مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: میزان ترخیص با رضایت شخصی در دورهی مورد مطالعه، 9 درصد برآورد گردید. بین متغیرهای وضعیت بیمه (001/0 = P) و نوع بخش درمانی (050/0 > P) با ترخیص با رضایت شخصی، رابطهی معنیداری وجود داشت. بیماران بخش اورژانس و بیماران فاقد بیمه به طور معنیداری بیشتر از سایر بیماران با رضایت شخصی بیمارستان را ترک نمودند.
نتیجهگیری: درصد بالای ترخیص با رضایت شخصی در بیمارستان مورد مطالعه، به خصوص در بخش اورژانس، بایستی از سوی مسؤولین این بیمارستان مورد توجه قرار گیرد و پس از شناخت علل و عوامل امر، اقدامات مؤثر جهت کاستن میزان این ترخیص صورت گیرد.