سید جمالالدین طبیبی؛ شهرام توفیقی؛ جهان آرا ممیخانی
دوره 8، (ویژه نامه ی مدیریت خدمات بهداشتی درمانی) ، اسفند 1390، ، صفحه 1156-1168
چکیده
مقدمه: در مفهوم جدید روابط سازمانی در دانشکدههای پزشکی، ضروری است چهار مأموریت اصلی اعضای هیأت علمی به صورت یکپارچه و در راستای مأموریتهای دانشگاه، قابل تعریف و قابل جبران خدمت باشد. باید شرایطی فراهم شود که اهداف و مأموریتهای دانشگاه برای تمامی گروههای آموزشی و اعضای هیأت علمی دانشکده، سهمبندی شود و هر یک نسبت به سهمی ...
بیشتر
مقدمه: در مفهوم جدید روابط سازمانی در دانشکدههای پزشکی، ضروری است چهار مأموریت اصلی اعضای هیأت علمی به صورت یکپارچه و در راستای مأموریتهای دانشگاه، قابل تعریف و قابل جبران خدمت باشد. باید شرایطی فراهم شود که اهداف و مأموریتهای دانشگاه برای تمامی گروههای آموزشی و اعضای هیأت علمی دانشکده، سهمبندی شود و هر یک نسبت به سهمی که ادا میکنند، پاداش خود را دریافت نمایند. این پژوهش برای تعیین معماری اطلاعات سامانهی اطلاعاتی متناسب با نظام مدیریت مبتنی بر رسالت، به منظور اعمال مدیریت بر رفتار آکادمیک اعضای هیأت علمی دانشکدهی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی ایران انجام شد.
روش بررسی: این پژوهش از نوع مطالعات تطبیقی و الگوسازی بود که در آن از متدولوژی "طرحریزی بر اساس فعالیتهای سازمان" (Business system planning) برای طراحی معماری اطلاعات، استفاده شده است. ابتدا با مطالعهی الگوهای استقرار نظام مدیریت مبتنی بر رسالت در دانشگاههای مختلف، مأموریت، اهداف و ارزشهای این نظام شناسایی گردید و طی جلسهای با هیأت رئیسهی دانشکدهی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی ایران با استفاده از تکنیک گروه اسمی و الگوسازی تفسیری ساختاری (Interpretive structural modeling)، اهداف استقرار نظام پیشگفت در دانشکدهی مورد مطالعه، تعیین و اولویتبندی گردید. این اهداف به عنوان ورودی فاز اول متدولوژی طرحریزی بر اساس فعالیتهای سازمان، مورد استفاده قرار گرفت. سایر دادهها و اطلاعات مورد نیاز برای اجرای فازهای بعدی از طریق مصاحبه با کارکنان و مسؤولین واحدهای مربوط و مشاهدهی اسناد و فرایندهای کاری به دست آمد. محصول نهایی به دست آمده، معماری اطلاعات نظام مدیریت مبتنی بر رسالت میباشد.
یافتهها: در معماری اطلاعات نظام مدیریت مبتنی بر رسالت برای دانشکدهی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ایران، 9 زیرسیستم و ارتباطات بین آنها تحت عناوین مدیریت مأموریتها و هدفها، برنامهریزی فعالیتهای آموزشی، برنامهریزی فعالیتهای پژوهشی، برنامهریزی فعالیتهای اداری و اجتماعی، برنامهریزی فعالیتهای مراقبت از سلامت، توانمندسازی اعضای هیأت علمی و مدیران گروهها و رؤسای بخشها، ارزیابی عملکرد و بازنگری و بهسازی، مدیریت منابع مالی و بودجهریزی مبتنی بر رسالت، حسابداری و تدارکات گروه آموزشی به دست آمد.
نتیجهگیری: استقرار موفق نظام مدیریت مبتنی بر رسالت، وابسته به داشتن سامانهی اطلاعاتی یکپارچهای است که تمام اجزاء و زیرسیستمهای نظام را به طور لازم و کافی پشتیبانی نماید. تحقیق حاضر نشان داد سامانهای که بتواند از این نظام پشتیبانی کند، باید زیرسیستمهایی داشته باشد که پیش از این در هیچ یک از سامانههای متداول اطلاعات مدیریت دیده نشده بود.