امیر اشکان نصیری پور؛ محمد علی افشار کاظمی؛ احمدرضا ایزدی
دوره 9، شماره 7 ، اسفند 1391
چکیده
مقدمه: کارت امتیاز متوازن یکی از الگوهای موفق و پرکاربرد در زمینهی ارزیابی عملکرد در سازمانهای بهداشتی و درمانی، به خصوص بیمارستانها میباشد. این الگو یک چارچوب مفهومی جهت تدوین مجموعهای از شاخصهای عملکرد در راستای استراتژی سازمان میباشد. این پژوهش با هدف ارایهی الگوی ارزیابی عملکرد بیمارستانهای تأمین اجتماعی ایران ...
بیشتر
مقدمه: کارت امتیاز متوازن یکی از الگوهای موفق و پرکاربرد در زمینهی ارزیابی عملکرد در سازمانهای بهداشتی و درمانی، به خصوص بیمارستانها میباشد. این الگو یک چارچوب مفهومی جهت تدوین مجموعهای از شاخصهای عملکرد در راستای استراتژی سازمان میباشد. این پژوهش با هدف ارایهی الگوی ارزیابی عملکرد بیمارستانهای تأمین اجتماعی ایران با رویکرد کارت امتیاز متوازن انجام گرفت.
روشبررسی: در این پژوهش توصیفی- تطبیقی، 11 الگوی نظری و عملی کارت امتیاز متوازن بررسی شد. الگویی برای بیمارستانهای تأمین اجتماعی ایران طراحی شد. پرسشنامهای مبتنی بر مدل پیشنهادی جهت جمعآوری دادهها تهیه شد. اعتبار آن به روش دلفی با استفاده از نظرات صاحبنظران تأیید گردید. ضریب پایایی پرسشنامه (Cronbach’s alpha) 94/0 بود. به منظور تعین معنیدار بودن پاسخها از آزمون اختلاف میانگین جامعه استفاده گردید. دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS تحلیل گردید.
یافتهها: میانگین نمرات حاصل شده از نظرسنجی خبرگان در الگوی پیشنهادی در رابطه با بیانیهی رسالت پیشنهادی 02/4 (از 5 نمره)، نمرهی استراتژی بهبود مداوم کیفیت و ایمنی خدمات بهداشتی- درمانی 5/4، استفادهی بهینه از امکانات و منابع موجود 66/4، تلاش مداوم و گروهی به منظور جلب رضایتمندی مراجعان 66/4 و مسؤولیتپذیری در خصوص بهداشت و ایمنی کارکنان و محیط زیست 32/4 بوده است. میانگین نمرهی منظر بالینی 66/11، منظر بیماران 5/11، منظر فرایندهای داخلی 66/11، منظر مالی 78/10 و منظر رشد کارکنان 46/11 بود. در کل، 27 شاخص برای 5 منظر ارایه شد که یکی از آنها از الگوی نهایی حذف گردید. میزان معنیداری آزمون t در سطح 95 درصد کمتر از 05/0 بود.
نتیجهگیری: الگوی پیشنهادی هم برای یک بیمارستان و هم برای مجموعهی بیمارستانهای تأمین اجتماعی کشور قابل اجرا بوده و امکان مقایسهی عملکرد بیمارستانها را نیز فراهم میآورد. این الگو به دلیل ماهیت پویای کارت امتیاز متوازن، چارچوبی قابل انعطاف است که میتواند برحسب شرایط واحدهای مختلف تعدیل گردد.
سوگند تورانی؛ محمد خمرنیا؛ بهرام دلگشایی
دوره 8، شماره 6 ، بهمن و اسفند 1390، ، صفحه 785-794
چکیده
مقدمه: امروزه میزان دسترسی به خدمات بهداشتی درمانی به عنوان شاخص عمدهی سلامت جامعه قلمداد میشود. مشاورهی پزشکی از راه دور به استفاده از تجهیزات ارتباطی جهت ارتباط بین پزشکان و بیماران اطلاق میشود. هدف پژوهش حاضر، بررسی آمادگی بیمارستانهای تخصصی دانشگاه علوم پزشکی ایران از لحاظ آگاهی مدیران، آمادگی نیروی انسانی، تجهیزات ...
بیشتر
مقدمه: امروزه میزان دسترسی به خدمات بهداشتی درمانی به عنوان شاخص عمدهی سلامت جامعه قلمداد میشود. مشاورهی پزشکی از راه دور به استفاده از تجهیزات ارتباطی جهت ارتباط بین پزشکان و بیماران اطلاق میشود. هدف پژوهش حاضر، بررسی آمادگی بیمارستانهای تخصصی دانشگاه علوم پزشکی ایران از لحاظ آگاهی مدیران، آمادگی نیروی انسانی، تجهیزات ارتباطی و فرایندهای لازم جهت پیادهسازی شبکهی مشاورهی پزشکی از راه دور بود.
روش بررسی: پژوهش حاضر از نوع توصیفی- مقطعی و جامعهی پژوهش شامل واحدهای مدیریت بیمارستان، واحد فنآوری اطلاعات، مدیر پرستاری و سرپرستان بود. نمونهی مورد مطالعه شامل 106 نفر از مدیران ارشد و میانی بیمارستانهای مورد مطالعه بود. ابزار گردآوری دادهها، پرسشنامهی دو قسمتی آگاهی و استانداردهای لازم برای اجرای مشاورهی پزشکی از راه دور بود. روایی و پایایی پرسشنامه توسط پژوهشگر مورد ارزیابی قرار گرفت. دادهها ازطریق نرمافزار آماری SPSS مورد تحلیل قرارگرفت.
یافتهها: از هشت بیمارستان مورد مطالعه، آگاهی مدیران 4 بیمارستان بالاتر از میانگین (29) و سایر بیمارستانها کمتر از آن بود. از لحاظ استانداردها بیمارستان هاشمینژاد نسبت به سایر بیمارستانها در شرایط بهتری بود. در مجموع بیمارستان هاشمینژاد و شهید فهمیده دارای امتیاز بالاتر از میانگین در مورد آگاهی مدیران و استانداردهای لازم بودند.
نتیجهگیری: از بین هشت بیمارستان مورد مطالعه، تنها دو بیمارستان هاشمینژاد وشهید فهمیده، دارای آمادگی لازم برای اجرای شبکهی مشاورهی پزشکی از راه دور بودند. راهاندازی شبکهی مشاورهی پزشکی از راه دور، میتواند دسترسی جامعه به خدمات بهداشتی درمانی را افزایش دهد و منجر به کاهش هزینههای سلامت شود، از اینرو پیشنهاد میگردد بیمارستانها جهت استقرار شبکهی مشاورهی پزشکی از راه دور، اقدامات لازم را انجام دهند.