TY - JOUR ID - 11616 TI - طراحی و پیاده‌سازی سیستم خبره تغذیه در بارداری JO - مدیریت اطلاعات سلامت JA - HIM LA - fa SN - 1735-7853 AU - سلجوقی, الهام AU - غفوری, سید حمید AU - بهاءالدین بیگی, کامبیز AU - دوستان, فریده AU - ایزدی, زکیه AD - کارشناسی ارشد، فن‌آوری اطلاعات، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران AD - استادیار، نرم‌افزار، گروه مهندسی کامپیوتر، دانشکده علوم، واحد کرمان، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمان، ایران AD - دانشیار، انفورماتیک پزشکی، گروه علوم اطلاعات سلامت، دانشکده مدیریت و اطلاع‌رسانی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران AD - استادیار، تغذیه و بهداشت عمومی، گروه علوم بهداشتی و تغذیه، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران AD - کارشناس، تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران Y1 - 2018 PY - 2018 VL - 15 IS - 1 SP - 12 EP - 19 KW - سیستم خبره KW - بارداری KW - شاخص توده بدنی KW - رژیم غذایی DO - 10.22122/him.v15i1.3417 N2 - مقدمه: یکی از حساس‌ترین و مهم‌ترین دوران زندگی یک زن، دوران بارداری است. برخورداری از یک برنامه غذایی مناسب با توجه به فیزیولوژیک و خصوصیات ویژه فردی در جهت تأمین نیازهای تغذیه‌ای مادر و جنین، کنترل وزن و پیشگیری از عوارض و بیماری‌های مختلف این دوران، امری ضروری می‌باشد. پژوهش حاضر با هدف ارایه یک سیستم هوشمند تغذیه در جهت پایش وزن‌گیری و مشاوره تغذیه زنان باردار انجام ‌شد.روش بررسی: این مطالعه از نوع توصیفی بود و بر روی 100 نفر از زنان باردار که به صورت تصادفی انتخاب شدند، انجام گرفت. در طراحی این سیستم، از روش طراحی سیستم‌های خبره بر پایه قانون و تکنیک استنتاجی زنجیره پیش‌رو استفاده گردید. سیستم خبره طراحی ‌شده در دو بخش پایش وزن‌گیری و پیشنهاد رژیم غذایی بر پایه وب پیاده‌سازی شد و مورد استفاده قرار گرفت. سپس خروجی سیستم با توصیه‌های واقعی ارایه ‌شده توسط کارشناس تغذیه مقایسه گردید.یافته‌ها: بر اساس یافته‌های به‌ دست ‌آمده از شاخص Kappa در نرم‌افزار SPSS، سیستم طراحی شده با تشخیص ارایه ‌شده از سوی کارشناس تغذیه در بخش‌های پایش وزن‌گیری و پیشنهاد رژیم غذایی به ترتیب 89/0 (خیلی قوی) و 79/0(قوی) تطابق داشت.نتیجه‌گیری: به‌ کارگیری سیستم خبره تغذیه در بارداری، کمک مؤثری در جهت بهبود رژیم غذایی سالم، وزن‌گیری مناسب و بارداری بی‌خطر در زنان باردار به ویژه در مناطقی که دسترسی به متخصص تغذیه به آسانی امکان‌پذیر نیست، می‌نماید. UR - https://him.mui.ac.ir/article_11616.html L1 - https://him.mui.ac.ir/article_11616_fe134b1fa475ad3b27f2bc00525438b2.pdf ER -