Index
دوره 9، شماره 7 ، اسفند 1391
چکیده
برای دانلود ایندکس این شماره از ژورنال کلیک نمایید.
بیشتر
برای دانلود ایندکس این شماره از ژورنال کلیک نمایید.
مقاله پژوهشی
راحله سموعی؛ طیبه طیبانی؛ محسن مصلحی
دوره 9، شماره 7 ، اسفند 1391، صفحه 951-957
چکیده
مقدمه: پژوهش یکی از شاخصهای مهم موفقیت جوامع در حوزههای مختلف علمی، تکنولوژی، اقتصادی و ... است. استادان و دانشگاهیان هم از جمله مهمترین گروههای دارای رسالت علمی و اجرایی در این زمینه هستند. هدف این مطالعه، تعیین نیازهای پژوهشی استادان هدف پژوهش بوده است.
روش بررسی: پژوهش تحلیلی، مقطعی و گذشتهنگر است که بر روی 119 نفر از ...
بیشتر
مقدمه: پژوهش یکی از شاخصهای مهم موفقیت جوامع در حوزههای مختلف علمی، تکنولوژی، اقتصادی و ... است. استادان و دانشگاهیان هم از جمله مهمترین گروههای دارای رسالت علمی و اجرایی در این زمینه هستند. هدف این مطالعه، تعیین نیازهای پژوهشی استادان هدف پژوهش بوده است.
روش بررسی: پژوهش تحلیلی، مقطعی و گذشتهنگر است که بر روی 119 نفر از استادان هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با به کارگیری پرسشنامهی محقق ساخته (95/0 = α) در سال 1386 انجام شده است. نمونهها به نسبت جمعیت انتخاب شده به صورت انفرادی و حضوری دعوت به همکاری شدند. اطلاعات با استفاده از نرمافزار SPSS نسخهی 15 در سطح آمار توصیفی گزارش گردید.
یافتهها: عمدهترین یافتههای پژوهش عبارتند از: میانگین نمرات به دست آمده در زمینهی نیازهای اجتماعی 91/3، نیازهای سازمانی 9/3، نیازهای آموزشی 81/3 و نیازهای حمایتی پشتیبانی 93/3 بوده است. بیشترین گزارش از نیاز استادان نیز مربوط به تعریف بودجهی مناسب و آزاد کردن زمان کافی برای پژوهش بوده است.
نتیجهگیری: استادان در حوزهی پژوهش، نیازهای مختلفی داشتهاند، ولی بیش از همه حمایتهای اقتصادی را اذعان نمودند. در مجموع، لازم است تا دانشگاه برنامههای منظم و هدفمندی برای حضور علمی و فعال استادان در حوزهی پژوهش داشته باشد.
مقاله پژوهشی
سید حمیدرضا شاوران؛ سعید رجایی پور,؛ ایرج کاظمی,؛ بی بی عشرت زمانی
دوره 9، شماره 7 ، اسفند 1391، صفحه 958-968
چکیده
م
قدمه: دانشگاهها و اعضای هیأت علمی آنها مسؤول تربیت دانشجویانی هستند که مسؤولیتهای اجتماعی موجود در جامعه را بر عهده میگیرند. برای تحقق اهداف جامعه و دانشگاه، اعضای هیأت علمی باید به رؤسای خود، همکاران و دانشجویان اعتماد کنند. اعتماد، باور استادان به قابلیتهای جمعی را در پی خواهد داشت و موجب خودکارامدی جمعی اعضای هیأت ...
بیشتر
م
قدمه: دانشگاهها و اعضای هیأت علمی آنها مسؤول تربیت دانشجویانی هستند که مسؤولیتهای اجتماعی موجود در جامعه را بر عهده میگیرند. برای تحقق اهداف جامعه و دانشگاه، اعضای هیأت علمی باید به رؤسای خود، همکاران و دانشجویان اعتماد کنند. اعتماد، باور استادان به قابلیتهای جمعی را در پی خواهد داشت و موجب خودکارامدی جمعی اعضای هیأت علمی خواهد شد. هدف این مطالعه، شناسایی نقش اعتماد در خودکارامدی جمعی اعضای هیأت علمی دانشگاههای منتخب دولتی شهر اصفهان بود.
روش بررسی: مطالعهی حاضر از نوع توصیفی- همبستگی بود که در آن 261 نفر از اعضای هیأت علمی دانشگاههای اصفهان، علوم پزشکی و صنعتی اصفهان در سال تحصیلی90-1389، به روش نمونهگیری تصادفی طبقهای متناسب با حجم انتخاب شدند. ابزارهای جمعآوری اطلاعات، پرسشنامههای استاندارد اعتماد سازمانی و محقق ساختهی خودکارامدی جمعی بودند و روایی صوری و محتوایی آنها توسط متخصصان تأیید شد و ضریب پایایی آنها به ترتیب 81/0 و 89/0 محاسبه گردید. بررسیهای آماری با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی و از طریق نرمافزار SPSS نسخهی 16 صورت گرفت. برای تحلیل دادهها از روشهای آماری همبستگی و رگرسیون چندگانه استفاده شد.
یافتهها: اعتماد و خودکارامدی جمعی اعضای هیأت علمی دانشگاههای اصفهان، علوم پزشکی و صنعتی اصفهان همبستگی معنیدار دارند(63/0 = r) و 65 درصد از تغییرات خودکارامدی جمعی آنها توسط اعتماد و مؤلفههای آن قابل پیشبینی میباشد. یافتهها حاکی از آن است که67 درصد از تغییرات خودکارامدی جمعی اعضای هیأت علمی دانشگاه اصفهان، تنها از طریق مؤلفههای اعتماد به همکاران و اعتماد به دانشجویان قابل پیشبینی است. تغییرات خودکارامدی جمعی توسط مؤلفهی اعتماد به دانشجویان، در دانشگاه علوم پزشکی به میزان 41 درصد قابل پیشبینی میباشد و در دانشگاه صنعتی اصفهان 69 درصد از این تغییرات از طریق مؤلفههای اعتماد به رئیس و اعتماد به همکاران، قابل پیشبینی است.
نتیجهگیری: اعتماد و خودکارامدی جمعی اعضای هیأت علمی همبستگی معنیداری دارند و خودکارامدی جمعی از طریق اعتماد و مؤلفههای آن قابل پیشبینی میباشد، بنابراین اهمیت ایجاد روابط و فضای سازمانی همراه با اعتماد برجسته میشود. در همین راستا، رؤسای دانشکدهها و دانشگاهها باید در زمینهی ترویج فرهنگ اعتماد همت گمارند و با ایجاد جو سازمانی مناسب، در پی انسجام، هماهنگی و تقویت باورهای خودکارامدی جمعی باشند. این اقدامات میتواند تسهیل و ایجاد بسترهای لازم برای موفقیت اعضای هیأت علمی و دانشجویان را فراهم کند.
مقاله پژوهشی
رفعت محبیفر؛ حسین صفری؛ حسن جعفری؛ بهمن احدی نژاد؛ مهدیه ترکا
دوره 9، شماره 7 ، اسفند 1391، صفحه 969-976
چکیده
مقدمه: رفتارهای شهروندی، رفتارهایی هستند که به طور مستقیم در سیستم پاداشدهی رسمی سازمان ذکر نشده و اغلب نیز به فراموشی سپرده میشوند و اغلب نیز داوطلبانه تلقی میگردند. اما با این وجود در انجام فعالیتهای سازمان نقش مؤثری دارند. کیفیت زندگی کاری شاخصی است که میتواند از مسایل عمدهی کارکنان اطلاعات ارزشمند و سازندهای در ...
بیشتر
مقدمه: رفتارهای شهروندی، رفتارهایی هستند که به طور مستقیم در سیستم پاداشدهی رسمی سازمان ذکر نشده و اغلب نیز به فراموشی سپرده میشوند و اغلب نیز داوطلبانه تلقی میگردند. اما با این وجود در انجام فعالیتهای سازمان نقش مؤثری دارند. کیفیت زندگی کاری شاخصی است که میتواند از مسایل عمدهی کارکنان اطلاعات ارزشمند و سازندهای در اختیار مدیریت قرار دهد و باعث ایجاد احساس مالکیت، خودگردانی، مسؤولیت و احساس امنیت و ... در آنان شود که نتیجهی آن افزایش بهرهوری کارکنان میباشد. این مطالعه با هدف تعیین رابطهی رفتار شهروندی سازمانی و کیفیت زندگی کاری کارکنان مراکز آموزشی- درمانی دانشگاههای علوم پزشکی قزوین انجام شده است.
روش بررسی: مطالعهی حاضر مقطعی- تحلیلی میباشد که در سال 1389 بر روی 117 نفر از کارکنان پزشکی، پرستاری، پاراکلینیک و پشتیبانی انجام شد که به صورت تصادفی ساده از بیمارستانهای تابعهی دانشگاه علوم پزشکی قزوین انتخاب شده بودند. برای جمعآوری دادهها از دو پرسشنامهی Williams-Anderson دارای پایایی (81 درصد) و روایی (صوری و محتوایی) و Casio دارای پایایی (87 درصد) و روایی (صوری و محتوایی) استفاده شد و دادهها با استفاده از نرمافزار آماری SPSS نسخهی 11 و از طریق آزمون همبستگی Spearman (جهت بررسی رابطهی بین رفتار شهروندی سازمانی و کیفیت زندگی کاری)،2χ (برای بررسی رابطهی بین مؤلفههای رفتار شهروندی سازمانی و کیفیت زندگی کاری)، t و آنالیز واریانس (به منظور بررسی تفاوت بین رفتار شهروندی سازمانی و کیفیت زندگی کاری کارمندان بیمارستانها بر حسب ویژگیهای دموگرافیک) تحلیل شد.
یافتهها: کیفیت زندگی کاری نسبت به رفتار شهروندی سازمانی در بین اعضای نمونه، میانگین بالاتری را به خود اختصاص داده بود و در بین ابعاد رفتار شهروندی سازمانی بیشترین میانگین، مربوط به نوع دوستی (89/0) و کمترین میانگین مربوط به فضیلت (78/0) بود. مؤلفههای فضیلت، تکریم و نوع دوستی همبستگی مستقیم با کیفیت زندگی کاری داشتند. به جز رابطهی رفتار شهروندی سازمانی و کیفیت زندگی کاری هیچ یک از این رابطهها از نظر آماری معنیدار نبودند. ضریب همبستگی بین رفتار شهروندی سازمانی و کیفیت زندگی کاری 177/0- بود. یعنی بین رفتار شهروندی سازمانی و کیفیت زندگی کاری رابطهی معنیدار معکوس وجود دارد (05/0 ≥ P).
نتیجهگیری: با افزایش کیفیت زندگی کاری میتوان عملکرد و بهرهوری کارکنان را ارتقا داد. همچنین تقویت هر بعد از رفتار شهروندی سازمانی سایر ابعاد را تحت تأثیر قرار داده و فضای مطلوب را برای انجام وظایف فراهم میآورد. با توجه به رابطهی معکوس بین کیفیت زندگی کاری و رفتار شهروندی سازمانی، مدیریت بیمارستانها باید خطمشیهای مناسب جهت هم جهت کردن این دو عنصر سازمانی اتخاذ کنند.
مقاله پژوهشی
حبیباله دعایی؛ منیره صالح نیا؛ سمیه احمدزاده جزی
دوره 9، شماره 7 ، اسفند 1391، صفحه 977-988
چکیده
م
قدمه: تصویر مطلوب در بازار، دارایی پر ارزشی برای سازمانها محسوب میشود و عوامل مختلفی بر شکلگیری آن تأثیرگذارند. مدیران بیمارستانها به عنوان یکی از مهمترین نیروهای یک جامعه میبایست جهت ایجاد تصویری مطلوب از سازمان خود در اذهان مشتریان تلاش نمایند. هدف از پژوهش حاضر، تعیین تأثیر ادراک مشتریان از سرمایهی انسانی (به ...
بیشتر
م
قدمه: تصویر مطلوب در بازار، دارایی پر ارزشی برای سازمانها محسوب میشود و عوامل مختلفی بر شکلگیری آن تأثیرگذارند. مدیران بیمارستانها به عنوان یکی از مهمترین نیروهای یک جامعه میبایست جهت ایجاد تصویری مطلوب از سازمان خود در اذهان مشتریان تلاش نمایند. هدف از پژوهش حاضر، تعیین تأثیر ادراک مشتریان از سرمایهی انسانی (به طور خاص دانش و تخصص و مهارتهای ارتباطی منابع انسانی) سازمان بر شکلگیری تصویر ذهنی آنان از بیمارستان بوده است.
روش بررسی: پژوهش حاضر توصیفی- پیمایشی است و جامعهی آماری آن بیماران بستری در بخشهای مختلف بیمارستانهای وابسته به دانشگاه علوم پزشکی در شهر اصفهان در پاییز 1388 بودند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه بوده است و روایی آن با استفاده از تحلیل عاملی و پایایی با محاسبه Cronbach’s alpha مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها: سرمایهی انسانی بر شکلگیری تصویر ذهنی مطلوب تأثیر مثبت و معنیداری (594/0 = B، 001/0 > P) دارد. در این میان تأثیر مؤلفهی دانش و تخصص (622/0 = B، 001/0 > P) پررنگتر از بعد مهارتهای ارتباطی (548/0 = B، 001/0 < P) میباشد. در پایان مقاله رتبههای هر یک از مؤلفههای مورد بررسی سرمایهی انسانی به تفکیک گروههای مورد بررسی (پزشکان، پرستاران، کارکنان، خدمه) ارایه گردید.
نتیجهگیری: با توجه به نتایج پژوهش میتوان گفت ادراک مشتریان از دانش و تخصص منابع انسانی و مهارتهای ارتباطی آنان بر شکلگیری تصویر ذهنی مشتریان از بیمارستان تأثیرگذار است؛ بنابراین لازم است که مدیران بیمارستانها در راستای مدیریت بیمارستان و بازاریابی خدمات بیمارستان توجه به منابع انسانی موجود در بیمارستان و تبدیل آنان به سرمایهی انسانی را مورد توجه قرار دهند
مقاله پژوهشی
مسعود فردوسی؛ سید محمد احسان فرح آبادی؛ مریم مفید؛ فرزانه رجالیان؛ مریم حقیقت؛ پرناز نقدی
دوره 9، شماره 7 ، اسفند 1391، صفحه 989-996
چکیده
م
قدمه: ضرورت تمرکز نهاد بیمارستان بر روی فعالیتهای اصلی امری اجتنابناپذیر میباشد. از طرفی حساسیت مکانیسم پایش و نظارت جهت حفظ و ارتقای سطح کیفی خدمات برونسپاری شده مانع از بروز مشکلات جدیدی در این عرصه میگردد. بنابراین در این مطالعه به ارزیابی برونسپاری خدمات پرستاری از جنبههای مختلف پرداخته شده است.
روش بررسی: این ...
بیشتر
م
قدمه: ضرورت تمرکز نهاد بیمارستان بر روی فعالیتهای اصلی امری اجتنابناپذیر میباشد. از طرفی حساسیت مکانیسم پایش و نظارت جهت حفظ و ارتقای سطح کیفی خدمات برونسپاری شده مانع از بروز مشکلات جدیدی در این عرصه میگردد. بنابراین در این مطالعه به ارزیابی برونسپاری خدمات پرستاری از جنبههای مختلف پرداخته شده است.
روش بررسی: این مطالعهی توصیفی و کاربردی به صورت موردی (قبل و بعد) میباشد. جامعهی پژوهش خدمات پرستاری بخشهای بالینی (گوش و حلق و بینی، جراحی اعصاب) مرکز آموزشی درمانی آیتاله کاشانی اصفهان و زمان آن سال 1388 بود. دادهها از طریق پرسشنامه (رضایت مشتریان داخلی) و مصاحبهی نیمه ساختمند با مسؤولان برونسپاری و همچنین از طریق بررسی مستندات و مدارک مالی و اداری مرتبط با موضوع استخراج شدهاند. روایی ابزار با استفاده از فرم استاندارد دانشگاه در زمینهی رضایتسنجی و پایایی بر اساس محاسبهی Cronbach’ Alpha مورد تأیید قرار گرفت. تحلیل آماری یافتهها با استفاده از برنامهی SPSS انجام شد.
یافتهها: یافتهها حاکی از افزایش نیروی کارشناس پرستاری از 29/0 به 36/0 به ازای هر تخت در راستای هدف اصلی برونسپاری میباشد. اما دستیابی به این هدف همراه با افزایش هزینهی تمام شدهی هر تخت و در نتیجه، افزایش هزینهی کل بخش بعد از برونسپاری برای بیمارستان میباشد. تعداد کل پرسنل به ازای هر تخت افزایش یافته و از 7/0 به 92/0 رسیده است. همچنین تغییرات نامحسوسی در رضایت مشتریان داخلی از عملکرد بخش غیر دولتی حاصل گردیده است.
نتیجهگیری: در حالیکه کاهش تصدی باید همراه با افزایش رضایت سایر کارکنان و بیماران و همچنین کارایی و اثربخشی باشد، استراتژی تأمین نیروی پرستاری خارج از سازمان مذکور منجر به افت شدید کارایی گردد. بنابراین استراتژی اتخاذ شده، بهرهوری لازم را برای بیمارستان به ارمغان نیاورده است.
مقاله پژوهشی
سید محمد احسان فرح آباد؛ مرضیه فتاحی؛ مهرزاد آرتنگ؛ اکبر حسن زاده
دوره 9، شماره 7 ، اسفند 1391، صفحه 997-1005
چکیده
مقدمه: سازماندهی و نگهداری نظام سازمانی یکی از مهمترین وظایف و مسؤولیتهای مدیریت سازمان محسوب میشود. در واقع مدیران، مسؤول میزان و نوع تعهد کارکنان نسبت به ارزشهای رسمی میباشند. چرا که نیروی انسانی متعهد و وفادار به سازمان میتواند تأثیر چشمگیری بر خدمت ارایه شده در سازمانهای سلامت بگذارد. هدف از این پژوهش، شناسایی میانگین ...
بیشتر
مقدمه: سازماندهی و نگهداری نظام سازمانی یکی از مهمترین وظایف و مسؤولیتهای مدیریت سازمان محسوب میشود. در واقع مدیران، مسؤول میزان و نوع تعهد کارکنان نسبت به ارزشهای رسمی میباشند. چرا که نیروی انسانی متعهد و وفادار به سازمان میتواند تأثیر چشمگیری بر خدمت ارایه شده در سازمانهای سلامت بگذارد. هدف از این پژوهش، شناسایی میانگین ابعاد سهگانهی تعهد سازمانی (مشتمل بر عاطفی، مستمر و هنجاری) در کارکنان مرکز مدیریت حوادث و فوریتهای پزشکی استان اصفهان بوده است.
روش بررسی: این مطالعه تحلیلی- مقطعی و در سال 1390 صورت پذیرفت و جامعهی آماری پژوهش، کارکنان حوزهی مدیریت حوادث و فوریتهای پزشکی استان اصفهان بود. تعداد نمونه 128 نفر و روش نمونهگیری به صورت تصادفی ساده بود. ابزار گردآوری دادهها، پرسشنامهای با پایایی و روایی تأیید شده در مطالعات قبلی میباشد. دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS و به کارگیری آزمونهای آماری Spearman و آنالیز واریانس تحلیل گردیدهاند.
یافتهها: امتیاز تعهد سازمانی، 79/59 به دست آمد. در میان ابعاد سهگانهی تعهد سازمانی، بعد تعهد عاطفی با کسب 2/69 امتیاز در اولویت اول و تعهد تکلیفی با 4/56 امتیاز و تعهد مستمر با 6/50 امتیاز در ردههای بعدی قرار گرفتند (حداکثر امتیاز 100 بود).
نتیجهگیری: ضروری است تا مدیران سازمان با توجه به نقش کارکنان شاغل در مرکز مدیریت حوادث و فوریتهای پزشکی در تضمین سلامت مردم و نجات جان آنها در مواقع بروز حوادث و سوانح تمرکز بیشتری در زمینهی ارزشهای سازمانی و بعد تعهد مستمر کارکنان نموده و با اقداماتی نظیر بالا بردن امنیت شغلی، ایجاد تغییرات مثبت در فرهنگ سازمانی، ارایهی آموزشهای مناسب و توجیهی قبل از استخدام و اجرای برنامههای تشویقی در افزایش تعهد سازمانی کارکنان خود تلاش نمایند.
مقاله پژوهشی
محمد حسین یارمحمدیان؛ فرخ مجاهد؛ رضا قلی وحیدی؛ کمال قلی پور؛ آزاد شکری؛ وحید راثی
دوره 9، شماره 7 ، اسفند 1391، صفحه 1006-1016
چکیده
مقدمه: یکی از مشکلاتی که در پی نارضایتی بیماران ایجاد میشود، ترخیص بدون توصیه پزشک است که علاوه بر موانعی که در روند درمان بیماری ایجاد میکند، بیمارستانها را هم با مشکلات اساسی مواجه میکند. هدف این مطالعه، تعیین فاکتورهای ترخیص با رضایت شخصی و انجام مداخلات مناسب و امکانپذیر جهت کاهش آن در بیمارستان مورد مطالعه ...
بیشتر
مقدمه: یکی از مشکلاتی که در پی نارضایتی بیماران ایجاد میشود، ترخیص بدون توصیه پزشک است که علاوه بر موانعی که در روند درمان بیماری ایجاد میکند، بیمارستانها را هم با مشکلات اساسی مواجه میکند. هدف این مطالعه، تعیین فاکتورهای ترخیص با رضایت شخصی و انجام مداخلات مناسب و امکانپذیر جهت کاهش آن در بیمارستان مورد مطالعه بود.
روش بررسی: مطالعهی حاضر یک مطالعهی مداخلهایی از نوع قبل و بعد بود که در سال 91-1390 در بیمارستان دکتر صولتی ارومیه اجرا گردید. ابتدا بر اساس فرمهای ترخیص با رضایت شخصی جمعآوری شده در دفتر حاکمیت بالینی بیمارستان و نظرسنجی از پرستاران، میزان و دلایل ترخیص با رضایت شخصی استخراج و آنالیز شد. مداخلات مناسب از جمله ایجاد ارتباط مناسب بین پزشک و بیمار، اطلاعرسانی صحیح در زمان پذیرش و برگزاری کلاسهای آموزشی توسط تیم حاکمیت بالینی بیمارستان انتخاب شد و 4 ماه پس از اجرای مداخلات، این اطلاعات دوباره آنالیز و با نتایج قبل از مداخله مقایسه شد. دادهها به وسیلهی نرمافزار Excel تحلیل و اطلاعات در قالب آمار توصیفی ارایه شد.
یافتهها: میزان ترخیص با رضایت شخصی قبل از انجام مداخلات 6/4 درصد بود. این میزان 4 ماه بعد از اجرای مداخلات به 8/2 درصد کاهش یافت. ناتوانی در پرداخت هزینهها، مشکلات خانوادگی و شخصی، احساس بهبودی، نارضایتی از درمان و دورهی طولانی درمان بیشترین دلایل ترخیص با رضایت شخصی در بیمارستان مورد پژوهش بود.
نتیجهگیری: بیماران به دلایل متفاوت، بیمارستان را با وجود توصیهی پزشکان ترک میکنند. شناسایی ریسک فاکتورهای ترخیص با رضایت شخصی، یکی از گامهای مهم طراحی مداخلات مهم در این زمینه میباشد. ارتقای ارتباط مناسب بین پزشک و بیمار، ارتقای کیفیت خدمات بیمارستان و استفاده از مددکاران اجتماعی راهکارهای مناسبی برای کاهش این میزان هستند.
مقاله پژوهشی
طیبه طیبانی؛ آیت اله سهرابی؛ راحله سموعی
دوره 9، شماره 7 ، اسفند 1391، صفحه 1015-1023
چکیده
م
قدمه: با توجه به افزایش مراکز درمان اعتیاد در کشور و اهمیت موضوع بررسی سلامت درمانگران مراکز ترک اعتیاد، به دلیل ارتباط آنان با بیماران دچار آسیب، این مطالعه با هدف تعیین فرسودگی شغلی درمانگران مراکز ترک اعتیاد دارای مجوز شهر اصفهان در رابطه با ویژگیهای فردی و شغلی آنها انجام گرفت.
روش بررسی: پژوهش حاضر از نوع کاربردی و ...
بیشتر
م
قدمه: با توجه به افزایش مراکز درمان اعتیاد در کشور و اهمیت موضوع بررسی سلامت درمانگران مراکز ترک اعتیاد، به دلیل ارتباط آنان با بیماران دچار آسیب، این مطالعه با هدف تعیین فرسودگی شغلی درمانگران مراکز ترک اعتیاد دارای مجوز شهر اصفهان در رابطه با ویژگیهای فردی و شغلی آنها انجام گرفت.
روش بررسی: پژوهش حاضر از نوع کاربردی و از دستهی مطالعات تحلیلی- مقطعی بود که بر روی 137 درمانگر مراکز ترک اعتیاد شهر اصفهان (34 پزشک، 14 روانپزشک، 42 روانشناس و 46 پرستار) در سال 1389 انجام شد. ابزار سنجش، پرسشنامهی فرسودگی شغلی Maslach (MBI یا Maslach burnout inventory) -که پایایی آن از طریق Cronbsch's alpha تأیید شد (87/0 = α)- و پرسشنامهی جمعیت شناختی بود. نمونهها به صورت تصادفی ساده انتخاب و پرسشنامهها در میان آنان توزیع شد. دادهها تحت نرمافزار SPSS نسخهی 18 (version 18, SPSS Inc., Chicago, IL) با استفاده از آزمون t، ضریب همبستگی و تحلیل واریانس تحلیل شدند.
یافتهها: میانگین نمرهی فرسودگی شغلی (43/32)، خستگی هیجانی (79/13)، مسخ شخصیت (44/4) در درمانگران مورد مطالعه در حد خفیف و کاهش کفایت شخصی ایشان (87/14) متوسط گزارش شد. همچنین بین فرسودگی شغلی با متغیر سابقهی کار، رابطهی مستقیم معنیدار و با رضایت از درآمد، علاقه به کار و نگرش نسبت به اثربخش بودن کار، رابطهی معکوس معنیدار مشاهده شد.
نتیجهگیری: نتایج بیانگر آن است که فرسودگی هر چند خفیف، اما به نحو قابل ملاحظه در میان درمانگران وجود دارد، به طوری که شدت آن در ابعاد خستگی هیجانی و کاهش کفایت شخصی، نگران کننده است. بنابراین، شناخت عوامل مستعد کننده و کاهش دهنده در ابعاد فردی، سازمانی و محیطی ضروری است.
مقاله پژوهشی
احمد رضا رئیسی؛ سوسن بهرامی؛ سمیه صفدری؛ سمیه شفیعی
دوره 9، شماره 7 ، اسفند 1391، صفحه 1024-1031
چکیده
نیروی انسانی در هر سازمان جزء مهمترین منابع سازمان به
بیشتر
نیروی انسانی در هر سازمان جزء مهمترین منابع سازمان به
مقاله پژوهشی
علیرضا جباری؛ فرزانه محمودی میمند؛ فاطمه نظام دوست؛ زهرا آقا رحیمی؛ لیلا شجاعی
دوره 9، شماره 7 ، اسفند 1391، صفحه 1032-1038
چکیده
مقدمه: در سالهای اخیر، گردشگری دندانپزشکی روند رو به رشدی را طی میکند. منظور از گردشگری دندانپزشکی به عنوان شاخهی گردشگری پزشکی، سفر افراد به خارج از کشور خود جهت دریافت خدمات دندانپزشکی است که به طور معمول در کشور خود هزینهی بالاتری دارد. این پژوهش، به منظور شناسایی قابلیتهای شهر اصفهان در حوزهی گردشگری دندانپزشکی انجام ...
بیشتر
مقدمه: در سالهای اخیر، گردشگری دندانپزشکی روند رو به رشدی را طی میکند. منظور از گردشگری دندانپزشکی به عنوان شاخهی گردشگری پزشکی، سفر افراد به خارج از کشور خود جهت دریافت خدمات دندانپزشکی است که به طور معمول در کشور خود هزینهی بالاتری دارد. این پژوهش، به منظور شناسایی قابلیتهای شهر اصفهان در حوزهی گردشگری دندانپزشکی انجام شد.
روش بررسی: این پژوهش از نوع مطالعات کیفی بود که در سال 1389 در شهر اصفهان انجام شد. ابزار جمعآوری دادهها، یک پرسشنامهی نیمه ساختار یافته با سؤالات هدایت شده بود که از طریق مصاحبه تکمیل گردید. در سنجش اعتبار دادههای بر آمده از مطالعهی کیفی، برای اطمینان از میزان مقبولیت (عینیت پذیری) دادهها مصاحبه پس از استخراجها با برخی از مشارکت کنندگان کنترل شد و صحت دادهها توسط آنان مورد تأیید قرار گرفت. نمونهگیری پژوهش از نوع هدفمند بود و بر این اساس، دندانپزشکانی انتخاب شدند که در طول 1 سال گذشته، بیمار خارجی برای ارایهی خدمت داشتند. در مجموع، با توجه به اشباع دادهها با 12 نفر از داندانپزشکان عمومی و متخصص مصاحبه شد. جهت تحلیل دادهها از تحلیل محتوا استفاده گردید و پس از جمعبندی و دستهبندی دادههای حاصل از مصاحبه، موضوعات اصلی و زیر موضوعات استخراج شد.
یافتهها: از بین 79 بیمار خارجی مراجعه کننده به دندانپزشکان مشارکت کننده در مطالعه، 29/63 درصد زن و بقیه مرد بودند. خدمات ترمیمی بالاترین درصد (22/58) را بین انواع خدمات دریافتی بیماران خارجی از دندانپزشکان مشارکت کننده در مطالعه، به خود اختصاص داد. از بین بیماران خارجی مراجعه کننده به دندانپزشکان مورد مطالعه، 81/84 درصد دارای ملیت ایرانی و مقیم در خارج از کشور بودند. قابلیتهای گردشگری دندانپزشکی اصفهان در 7 موضوع شرایط متقاضی، امتیازات شهری اصفهان، شرایط عامل نیروی انسانی، وضعیت رقابتی مراکز ارایه دهندهی گردشگری پزشکی در حوزهی دندانپزشکی، الزامات گردشگری پزشکی، صنایع وابسته و پشتیبان و راهبردهای اطلاعاتی میباشد. مشارکت کنندگان اعتقاد داشتند که با توجه به تجارب آنها، بیشتر تقاضاها از جانب ایرانیان مقیم خارج بوده است.
نتیجهگیری: با توجه به قابلیتهای مطرح شده ازگردشگری پزشکی اصفهان در حوزهی دندانپزشکی، میتوان گفت که شهر اصفهان با وجود قابلیتهای مناسب اکوتوریستی و نیروی انسانی متخصص و مزیتهای رقابتی، هنوز نتوانسته است در این صنعت جایگاه مشخصی داشته باشد. تقویت الزامات گردشگری پزشکی، هماهنگی صنایع وابسته و پشتیبان، توسعهی راهبردهای اطلاعاتی و بازاریابی گردشگری دندانپزشکی از پیشنهادهای سازنده جهت توسعهی سریعتر این صنعت میباشد.
مقاله پژوهشی
لیدا شمس؛ گلرخ عتیقه چیان؛ سید محمد احسان فرح آبادی
دوره 9، شماره 7 ، اسفند 1391، صفحه 1039-1046
چکیده
م
قدمه: از آنجایی که پرسنل پرستاری بیشترین درصد از کارکنان بیمارستانی را به خود اختصاص میدهند و کیفیت مراقبتهای بهداشتی- درمانی تا حد زیادی متأثر از عملکرد کادر پرستاری است، بنابراین ارزیابی محیط داخلی سازمان از دیدگاه این افراد میتواند تا حد زیادی مبین نقاط قابل بهبود و قوت بیمارستانها باشد. مطالعهی حاضر با هدف تبیین ...
بیشتر
م
قدمه: از آنجایی که پرسنل پرستاری بیشترین درصد از کارکنان بیمارستانی را به خود اختصاص میدهند و کیفیت مراقبتهای بهداشتی- درمانی تا حد زیادی متأثر از عملکرد کادر پرستاری است، بنابراین ارزیابی محیط داخلی سازمان از دیدگاه این افراد میتواند تا حد زیادی مبین نقاط قابل بهبود و قوت بیمارستانها باشد. مطالعهی حاضر با هدف تبیین نگاه جامعهی پرستاری شاغل از وضعیت مؤلفههای محیط داخلی سازمان صورت پذیرفته است.
روش بررسی: این مطالعه تحلیلی است، که به صورت مقطعی در بیمارستانهای منتخب آموزشی، غیر آموزشی و خصوصی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در تابستان 1389 انجام شده است. نمونهگیری شامل روش خوشهای (انتخاب بیمارستانها) و در داخل خوشهها نمونهگیری به صورت تخصیص به نسبت صورت پذیرفته است. تعداد آزمودنیهای مورد نظر به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. معیار ورود به نمونه، پرستارانی بودند که دارای مدرک تحصیلی کارشناسی و کارشناسی ارشد باشند. بر این اساس تعداد نمونهی پژوهش 384 محاسبه گردید. اطلاعات با استفاده از پرسشنامهی استاندارد مدل 6 بعدی وایزبورد (با پایایی 7/89 = α) گردآوری شد. امتیاز 20 در این پرسشنامه، امتیاز خنثی بود، امتیاز کمتر از 20 نشان دهندهی قوت و امتیاز بیشتر از 20 نشان دهندهی ضعف بیمارستان در متغیر مورد مطالعه بود. دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS نسخهی 15 و آزمونهای آماری نظیر میانگین و انحراف معیار، آنالیز واریانس یکطرفه، t و همبستگی Pearson تجزیه و تحلیل شدهاند.
یافتهها: بررسی وضعیت متغیرهای مورد مطالعه در این پژوهش که شامل هدفگذاری، ساختار سازمانی، رهبری، ارتباطات، مکانیسم پاداش، هماهنگی و نگرش به تغییر میباشند، حاکی از ضعف کلیهی بیمارستانهای مورد مطالعه در بعد مکانیسم پاداش (بیمارستان آموزشی: 62/22، بیمارستان غیر آموزشی: 01/24، بیمارستان خصوصی: 42/25) میباشد. همچنین ساختار سازمانی از موارد ضعف بیمارستانهای غیر آموزشی (09/21) و نقطهی قوت در سایر گروههای مورد مطالعه (بیمارستان آموزشی: 88/19، بیمارستان خصوصی: 93/19) میباشد.
نتیجهگیری: ضرورت نگاه سیستماتیک در طراحی و تدوین مکانیسم پاداش عادلانه با حضور نمایندگان کارکنان از اقداماتی است که میتواند در بهبود وضعیت فعلی بیمارستانهای مورد مطالعه تأثیر بسزایی داشته و دستیابی سازمان به اهداف از پیش تعیین شدهاش را تسهیل نماید.
مقاله پژوهشی
اکبر اعتباریان؛ کریم آذربایجانی؛ سعید صالحی زاده؛ امیرحسین هنرمند
دوره 9، شماره 7 ، اسفند 1391، صفحه 1047-1057
چکیده
مقدمه: بازدهی و ارتقای عملکرد نیروی انسانی در سازمانها به عنوان مهمترین و با ارزشترین سرمایه و منبع آن سازمان، اثری به مراتب بیش از سایر عوامل در موفقیت و بهرهوری خواهد داشت. هدف این تحقیق، شناسایی عوامل مؤثر بر ارتقای عملکرد کارکنان بیمارستان دکتر شریعتی اصفهان با استفاده از مدل Achieve از نظر کارکنان بود که بر مبنای آن، میزان ...
بیشتر
مقدمه: بازدهی و ارتقای عملکرد نیروی انسانی در سازمانها به عنوان مهمترین و با ارزشترین سرمایه و منبع آن سازمان، اثری به مراتب بیش از سایر عوامل در موفقیت و بهرهوری خواهد داشت. هدف این تحقیق، شناسایی عوامل مؤثر بر ارتقای عملکرد کارکنان بیمارستان دکتر شریعتی اصفهان با استفاده از مدل Achieve از نظر کارکنان بود که بر مبنای آن، میزان تأثیر عواملی مانند توانایی فرد، شناخت شغل، حمایت سازمان، انگیزش کارکنان، اعتبار تصمیمات مدیران، بازخور عملکرد و عوامل محیطی بر اثربخشی و ارتقای عملکرد کارکنان شناسایی شد.
روش بررسی: روش پژوهش حاضر، توصیفی- پیمایشی از شاخهی میدانی بود. جامعهی آماری پژوهش را کلیهی کارکنان بیمارستان دکتر شریعتی اصفهان (1201 نفر) تشکیل میدادند. نمونهی آماری با استفاده از روش نسبت موافقین و مخالفین، 168 نفر به دست آمد. روش نمونهگیری در این تحقیق به صورت تصادفی طبقهبندی شده بر مبنای گروه شغلی و ابزار استفاده شده در این تحقیق، پرسشنامه از نوع محقق ساخته شامل34 سؤال در مقیاس لیکرت بود. پایایی سؤالات تحقیق از طریق محاسبهی ضریب Chronbach¢s alpha، 84/0 به دست آمد. روایی آزمون توسط صاحبنظران مورد تأیید قرار گرفت. در بخش تجزیه و تحلیل دادهها از آمار توصیفی مانند میانگین، انحراف معیار و در بخش آمار استنباطی از آزمونهای One sample t، Paired- t و Hottelling T2 استفاده شد. در نهایت دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS تجزیه و تحلیل گردید.
یافتهها: از نظر کارکنان مورد تحقیق، عوامل هفتگانه مشخص شدند و بر اساس مدل Achieve با بهرهوری و ارتقای عملکرد کارکنان نقش معنیداری داشتند و در بین این عوامل، انگیزش به عنوان مؤثرترین عامل بر ارتقای عملکرد کارکنان شناخته شد (28/4 = x) و عواملی مانند حمایت سازمان از کارکنان (26/4 = x) و توانایی و مهارت کارکنان (22/4 = x) در اولویت بعدی قرار گرفت.
نتیجهگیری: انگیزش به عنوان مؤثرترین عامل و عواملی مانند حمایت سازمان از کارکنان و توانایی و مهارت کارکنان در اولویت بعدی بر ارتقای عملکرد کارکنان بیمارستان دکتر شریعتی اصفهان تأثیر دارند.
مقاله پژوهشی
محمود کیوانآرا؛ ناهید توکلی؛ راحله سموعی؛ فاطمه توکلی
دوره 9، شماره 7 ، اسفند 1391، صفحه 1058-1065
چکیده
مقدمه: تمرکز بر مقولهی سرمایهی اجتماعی در سالهای اخیر مبتنی بر تأثیر آن در افزایش و تولید سرمایههای انسانی و همچنین بالا بردن سطح سلامت عمومی جامعه بوده است. سرمایهی اجتماعی به عنوان عاملی برای موفقیت در برنامههای رفاه اجتماعی و سلامت عمومی مورد بحث میباشد و به همین دلیل امروزه در بررسی و تدوین شاخصهای اجتماعی و شاخصهای ...
بیشتر
مقدمه: تمرکز بر مقولهی سرمایهی اجتماعی در سالهای اخیر مبتنی بر تأثیر آن در افزایش و تولید سرمایههای انسانی و همچنین بالا بردن سطح سلامت عمومی جامعه بوده است. سرمایهی اجتماعی به عنوان عاملی برای موفقیت در برنامههای رفاه اجتماعی و سلامت عمومی مورد بحث میباشد و به همین دلیل امروزه در بررسی و تدوین شاخصهای اجتماعی و شاخصهای سلامت جسمی و روانی جایگاه خاصی دارد. هدف این مقاله، تعیین رابطهی بین سرمایهی اجتماعی با بهداشت روانی بود.
روش بررسی: پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعهی آماری را کلیهی دانشجویان رشتههای علوم اجتماعی دانشگاه اصفهان در مقاطع مختلف تشکیل میدادند. ابزار جمعآوری اطلاعات، پرسشنامهی سلامت عمومی (General health questionnaire یا GHQ) برای سلامت روانی و پرسشنامهی محقق ساخته برای سنجش سرمایهی اجتماعی بود. دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: ضریب همبستگی بین مؤلفههای اعتماد، احساس تعلق و علاقه و معتمد بودن با بهداشت روانی در سطح 05/0 > P رابطه معنیدار و معکوس داشت. یافتهها همچنین بیانگر آن بود که بین میزان سرمایهی اجتماعی دانشجویان و بهداشت روانی آنان رابطهی معکوس وجود دارد.
نتیجهگیری: از جمله موارد قابل توجه، پایین بودن سطح مشارکت، اعتماد، احساس تعلق و علاقه و مورد اعتماد بودن دانشجویان نسبت به اکثریت گروهها و نهادهای اجتماعی است و این نشان دهندهی پایین بودن میزان سرمایهی اجتماعی در بین آنها میباشد
مقاله پژوهشی
محبوبه جانقربانی؛ احمدرضا رئیسی؛ ساناز دهقانی؛ عارفه موسوی
دوره 9، شماره 7 ، اسفند 1391، صفحه 1066-1072
چکیده
مقدمه: ایمنی بیمار دغدغهای جهانی در تمامی عرصههای خدمات سلامت است. مراقبت و خدمات غیر ایمن علاوه بر تحمیل رنج به انسانها، هزینههای اقتصادی سنگینی نیز به بار میآورد. با توجه به حساسیت ویژهی ایمنی بیمار در اتاق عمل، هدف این پژوهش، ارزیابی وضعیت ایمنی بیمار در اتاق عمل بود.
روش بررسی: پژوهش حاضر، کاربردی از نوع توصیفی- ...
بیشتر
مقدمه: ایمنی بیمار دغدغهای جهانی در تمامی عرصههای خدمات سلامت است. مراقبت و خدمات غیر ایمن علاوه بر تحمیل رنج به انسانها، هزینههای اقتصادی سنگینی نیز به بار میآورد. با توجه به حساسیت ویژهی ایمنی بیمار در اتاق عمل، هدف این پژوهش، ارزیابی وضعیت ایمنی بیمار در اتاق عمل بود.
روش بررسی: پژوهش حاضر، کاربردی از نوع توصیفی- مقطعی بود که در سال 1390 در اتاق عمل بیمارستان شهید بهشتی انجام شد و دادههای مربوط به پژوهش از طریق تکمیل پرسشنامهی استاندارد بیمارستان دوستدار ایمنی بیمار سازمان جهانی بهداشت (World Health Organization یا WHO) به روش سرشماری توسط 20 نفر از مدیران ارشد، میانی، عملیاتی و پرسنل اتاق عمل بیمارستان شهید بهشتی جمعآوری گردید. به منظور ارزیابی سطح ایمنی بیمار، میانگین امتیاز 5/0-0 نشان دهندهی سطح عملکردی ضعیف، 7/0-5/0 سطح متوسط و 1-7/0 سطح خوب است. با توجه به استفاده از پرسشنامهی استاندارد سازمان جهانی بهداشت در زمینهی ارزیابی وضعیت ایمنی، روایی و پایایی آن تأیید شده میباشد. در نهایت دادههای جمعآوری شده با استفاده از نرمافزار SPSS در سطح آمار توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: میانگین امتیاز محور حاکمیت و رهبری 35/0 ± 7/0، جلب مشارکت و تعامل با بیمار و جامعه 37/0 ± 56/0، خدمات بالینی ایمن و مبتنی بر شواهد 35/0 ± 73/0 و محیط ایمن 37/0 ± 78/0 بود و به ترتیب نشان دهندهی وضعیت خوب، متوسط، خوب و خوب میباشد. میانگین امتیاز وضعیت کلی ایمنی 36/0 ± 71/0 بود و عملکرد خوب را نشان میدهد.
نتیجهگیری: به منظور دستیابی به سطح خوب کلیهی محورهای پرسشنامه، لازم است هدفگذاریها در سطح برنامهریزی استراتژیک بیمارستان انجام شود.
مقاله پژوهشی
محمد حسین یارمحمدیان؛ فرهاد شفیع پور مطلق
دوره 9، شماره 7 ، اسفند 1391، صفحه 1073-1080
چکیده
مقدمه: منظور از خدمترسانی ناب ادراک شده، آن دسته از خدمات درمانی است که نیازهای بیماران را به لحاظ اطلاعرسانی در خصوص نحوهی پذیرش و سرویسدهی درمانی بیمارستان و مراکز خدمات درمانی تکاپو میکند. هدف پژوهش حاضر، تعیین رابطهی بین دسترسی به زیرسامانهی مدیریت اطلاعات درمانی بیماران با خدمترسانی ناب ادراک شده به منظور ارایهی ...
بیشتر
مقدمه: منظور از خدمترسانی ناب ادراک شده، آن دسته از خدمات درمانی است که نیازهای بیماران را به لحاظ اطلاعرسانی در خصوص نحوهی پذیرش و سرویسدهی درمانی بیمارستان و مراکز خدمات درمانی تکاپو میکند. هدف پژوهش حاضر، تعیین رابطهی بین دسترسی به زیرسامانهی مدیریت اطلاعات درمانی بیماران با خدمترسانی ناب ادراک شده به منظور ارایهی یک مدل مناسب بود.
روش بررسی: نوع مطالعه توصیفی از نوع همبستگی است. جامعهی آماری این پژوهش را کلیهی بیماران مراکز خدمات درمانی- پزشکی شهر اصفهان تشکیل دادند. برای جمعآوری اطلاعات از شیوهی نمونهگیری در دسترس (103 نفر از بیماران مراجعه کننده به درمانگاههای خدمات درمانی موجود در سطح شهر اصفهان در سال 91-1390)، استفاه شده است. ابزار تحقیق، پرسشنامهی محقق ساخته در خصوص زیرسامانههای مدیریت اطلاعات حاوی 36 و پرسشنامهی محقق ساخته در خصوص خدماترسانی ناب ادراک شده مشتمل بر 12 گویه و پرسشنامهی رضایتمندی بیماران از نحوهی سرویسدهی مشتمل بر 15 گویه با طیف پنج درجهای لیکرت بود که با استفاده از مطالعات انجام شده (ادبیات موجود و نظرات متخصصان و استادان و مطالعات مقدماتی)، پرسشنامههای مورد نظر تهیه شد و روایی پرسشنامه به لحاظ محتوا تأمین گردید و بر اساس روش Cronbach's alpha، ضریب اعتبار آنها به ترتیب معادل 87/0، 93/0 و 89/0 به دست آمد. تحلیل دادهها بر اساس نرمافزار SPSS نسخهی 16 و LISREL (Linear structural relationships) صورت گرفت.
یافتهها: زیرسامانهی مدیریت اطلاعات شرایط پذیرش بیمار، دارای اثر مستقیم (34/0)، مدیریت اطلاعات پذیرش سرپایی دارای اثر مستقیم (27/0) بر خدماترسانی ناب ادراک شده است. زیرسامانهی مدیریت اطلاعات پذیرش سرپایی دارای اثر مستقیم (42/0)، زیرسامانهی مدیریت اطلاعات پذیرش بستری دارای اثر مستقیم (33/0)، زیرسامانهی مدیریت اطلاعات مدارک و سوابق پزشکی بیمار دارای اثر مستقیم (13/0) بر رضایتمندی بیماران از نحوهی سرویسدهی است. شاخص براز مدل نهایی تحقیق به قرار ذیل میباشد: شاخص برازش تطبیقی (CFI یا Comparative fit index) برابر با 944/0، شاخص Tucker-Lewis (TLI یا Tucker-Lewis index) برابر با 926/0، شاخص برازش هنجار شدهی مقتصد (PNFI یاParsimony normed fit index) برابر با 784/0، شاخص برازش تطبیقی مقتصد (PCFI یا Parsimony comparative fit index) برابر با 638/0، ریشهی میانگین مربعات خطای برآورد (RMSEA یا Root mean square error of approximation) برابر با 078/0، 2χ نسبی برابر با، شاخص نیکویی برازش شده (GFI یا Goodness of fit index) برابر با 953/0، مقدار 2χ (Chi-square) برابر با 592/268 و سطح معنیداری برابر با 001/0 > P.
نتیجهگیری: تهیهی زیرسامانههای مدیریت اطلاعات همواره باید در راستای کیفیسازی خدماترسانی به بیماران جهت درمان، در نظر گرفته شود تا سرویسدهی مؤثری در خصوص پذیرش بیماران صورت گیرد
مقاله پژوهشی
اسداله شمس؛ مژگان مصدق؛ سعید افروغ؛ الهام اسدی
دوره 9، شماره 7 ، اسفند 1391، صفحه 1081-1086
چکیده
مقدمه: امروزه بیش از هر زمان دیگر فراموش کردهایم که حل دشواریهای بهداشتی بستگی به آن دارد که خود مردم چه کاری را باید برای خودشان انجام دهند. وظیفهی خطیر خدمات بهداشتی هوشمندانه از جمله نظام مراقبتهای اولیهی بهداشتی (Primary health care یا PHC)، کمک به سلامتی مردم با تأکید بر پیشگیری، در مقابل خدمات پزشکی با هزینههای کمرشکن، وابستگیآور ...
بیشتر
مقدمه: امروزه بیش از هر زمان دیگر فراموش کردهایم که حل دشواریهای بهداشتی بستگی به آن دارد که خود مردم چه کاری را باید برای خودشان انجام دهند. وظیفهی خطیر خدمات بهداشتی هوشمندانه از جمله نظام مراقبتهای اولیهی بهداشتی (Primary health care یا PHC)، کمک به سلامتی مردم با تأکید بر پیشگیری، در مقابل خدمات پزشکی با هزینههای کمرشکن، وابستگیآور و کماثر است. هدف تحقیق حاضر، سنجش اصول فلسفی پیشگیری با PHC و تعیین آگاهی و نگرش مدیران نهادهای مختلف سلامت اصفهان از اصول فلسفی نه گانهی این مراقبتها بود.
روش بررسی: مطالعهی حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی- پیمایشی بود. جامعهی مورد مطالعه 384 نفر از مدیران ارشد، میانی و اجرایی اصفهان در نهادها و سازمانهای مختلف مربوط به سلامت مانند دانشگاه علوم پزشکی، بهزیستی و ... در سال 89-1388 بودند. ابزار تحقیق، پرسشنامهای محقق ساخته و حاوی سه دسته سؤالات پایه، دانشی و نگرشی نسبت به اصول فلسفی نهگانهی PHC بود. روایی پرسشنامه توسط متخصصین مربوط و پایایی آن توسط آزمون پایلوت و با آلفای 84 درصد مورد تأیید قرار گرفت. اطلاعات به دست آمده وارد نرمافزار کامپیوتری SPSS نسخهی 16 گردید و مراحل آمار توصیفی با میانگین و درصد و آمار تحلیلی با آزمون t، ANOVA و همبستگی Pearson مورد محاسبه قرار گرفت.
یافتهها: بالاترین میانگین نمرهی آگاهی از اصول فلسفی نهگانهی PHC مربوط به بعد فلسفی «انگیزه و عشق خدمت به مردم» و برابر 41/12 ± 39/98 و کمترین آن مربوط به بعد فلسفی «برابری و عدالت» و برابر با 17/29 ± 75/65 بود. بالاترین میانگین نمرهی نگرش مربوط به بعد فلسفی «هماهنگی بینبخشی» و برابر با 97/22 ± 55/81 و کمترین آن مربوط به بعد فلسفی «برابری توزیع» و برابر با 79/12 ± 15/49 بود.
نتیجهگیری: نمرهی میانگین آگاهی تمامی ردههای مدیریتی کمی بالاتر از 80 به دست آمد. اگر چه تا نمرهی عالی 100 فاصله دارد، اما برای یک نظام سلامت رسیدن به آن کار بسیار دشواری است و باید در این زمینه تلاش نمود. نمرهی میانگین نگرش 65 به دست آمد. این نتیجه خوبی برای این سیستم محسوب نمیشود، چرا که نگرش بالاتر مدیران نقشی کلیدی در به اجرا درآمدن اصول PHC است.
مقاله پژوهشی
مسعود فردوسی؛ مرضیه فتاحی؛ سمانه جعفری
دوره 9، شماره 7 ، اسفند 1391، صفحه 1087-1103
چکیده
مقدمه: مطالعات طرح جا و مکان جهت پاسخگویی بهتر به نیازها و افزایش کارایی فضاهای فیزیکی بیمارستان انجام میشود. از این رو، هدف عمدهی این پژوهش، اصلاح فرایندهای گردش کار بخش اورژانس از طریق مطالعهی طرح جا و مکان در روند بازسازی بخش اورژانس بیمارستان دکتر شریعتی اصفهان به عنوان یکی از بزرگترین بیمارستانهای استان در سال 1390 ...
بیشتر
مقدمه: مطالعات طرح جا و مکان جهت پاسخگویی بهتر به نیازها و افزایش کارایی فضاهای فیزیکی بیمارستان انجام میشود. از این رو، هدف عمدهی این پژوهش، اصلاح فرایندهای گردش کار بخش اورژانس از طریق مطالعهی طرح جا و مکان در روند بازسازی بخش اورژانس بیمارستان دکتر شریعتی اصفهان به عنوان یکی از بزرگترین بیمارستانهای استان در سال 1390 در امر رسیدگی به بیماران اورژانسی بود.روش بررسی: پژوهش حاضر یک مطالعهی توصیفی از نوع موردی، مرتبط با فضاهای بخش اورژانس بیمارستان شریعتی در سال 1390 بود. دادهها در 4 قسمت بررسی شرح وظایف و عملکردها، جریان گردش کار، چالشها، فضاهای موجود و تغییرات طراحی، تقسیمبندی شدند و مشاهدات مستقیم جهت تدوین فرایندهای موجود کاری مطابق با کلیهی فضاهای بالینی و پشتیبانی موجود در نقشههای بخش اورژانس سال 1390، از طریق پرسشنامهی استاندارد (مدیریت سازمان تأمین اجتماعی استان) جمعآوری گردید. در نهایت تحلیل دادهها از طریق نرمافزار Excelانجام شد.یافتهها: از بین 6 هدف بازسازی، «راهاندازی تریاژ» اولویت اول را به خود اختصاص داد و در میان فرایندها و فضاهای بخش، فرایندهای پذیرش بیماران اورژانسی، مسمومیت و کودکان و فضاهای ورودی، تریاژ و قسمت بیماران بدحال و غیر بدحال اساسیترین تغییرات را منطبق بر اولویتهای استخراج شده داشتند.نتیجهگیری: با توجه به استانداردهای اعتباربخشی مبنی بر الزام رعایت استانداردهای واحد ساختمان، ضروری است مدیران بیمارستانها به واحد مذکور -که یکی از علل مهم رضایتمندی است- توجه خاصی داشته باشند و این روش ساده، جامع و قابل اجرای مطالعه را در طی بازسازی بخشهای بیمارستان، اصلاح عملکردها و فرایندها، تدوین برنامهی بهبود کیفیت واحد ساختمان منطبق بر استانداردهای اعتباربخشی به کار گیرند.
مقاله مروری نقلی
سعید کریمی؛ نجمه بهمن زیاری
دوره 9، شماره 7 ، اسفند 1391، صفحه 1113-1122
چکیده
سلامت یک پروسهی چند محوری و در عین حال بسیار مهم است، از یک سو عوامل بسیاری در ایجاد و تداوم آن نقش دارد و حاصل مشارکت تمام دستگاههای اجرایی یک جامعه است و از طرف دیگر تأثیر قابل توجهی بر سایر بخشهای جامعه دارد. آن چه در ارایهی خدمات سلامت اهمیت بسیار دارد، مسألهی عدالت است. در این مقاله سعی شد تا با بررسی آمار موجود، عادلانه ...
بیشتر
سلامت یک پروسهی چند محوری و در عین حال بسیار مهم است، از یک سو عوامل بسیاری در ایجاد و تداوم آن نقش دارد و حاصل مشارکت تمام دستگاههای اجرایی یک جامعه است و از طرف دیگر تأثیر قابل توجهی بر سایر بخشهای جامعه دارد. آن چه در ارایهی خدمات سلامت اهمیت بسیار دارد، مسألهی عدالت است. در این مقاله سعی شد تا با بررسی آمار موجود، عادلانه بودن خدمات سلامت کشور در فاصلهی سالهای برنامههای سوم و چهارم توسعه مورد بررسی قرار گیرد. این مطالعه در پایان سال 1390 به صورت مروری انجام و برای گردآوری اطلاعات از موتورهای جستجو و منابع کتابخانهای بهرهگیری شد. سپس یافتهها با توجه به هدف اصلی پژوهش، انتخاب و مرتب گردید. همان طور که بررسیها نشان داد، اگر چه برای گسترش عدالت در سلامت از لحاظ محتوای قانونی و تدوین برنامه در کشورمان کاستی وجود ندارد، اما در اجرا، مسایل و مشکلات عدیدهای را ملاحظه مینماییم و با گذشت سالهای متمادی و پایان یافتن برنامههای سوم و چهارم توسعه، تحلیل آماری و گزارشات مدون سالیانه که به چه میزان اهداف برنامه محقق شده است، در دست نیست. لیکن طبق بررسیها روند حرکت شاخص سیاستهای بخش سلامت نتوانسته است تا تغییر معنیداری در جهت بهبود عدالت در دسترسی مالی ایجاد کند. با این وجود، پیشرفتهایی نیز داشتهایم اما لازم است که در این زمینه پژوهشهای بیشتری صورت گیرد و علل ریشهای عدم موفقیت برنامهها بررسی شود.
مقاله مروری نقلی
علیرضا جباری؛ رجاء مردانی
دوره 9، شماره 7 ، اسفند 1391، صفحه 1104-1112
چکیده
امروزه تجارت خدمات سلامت به سرعت در حال رشد است و فنآوری اطلاعات و ارتباطات این روند را آسانتر میسازد. خدمات سلامت طبق موافقتنامهی عمومی تجارت خدمات (GATS یا General agreement on trade in services)، از طریق چهار حالت معامله میشوند. مهاجرت متخصصین سلامت یکی از اشکال تجارت خدمات سلامت است که به دلیل تغییرات دموگرافیک، سالمندی جمعیت و افزایش هزینههای ...
بیشتر
امروزه تجارت خدمات سلامت به سرعت در حال رشد است و فنآوری اطلاعات و ارتباطات این روند را آسانتر میسازد. خدمات سلامت طبق موافقتنامهی عمومی تجارت خدمات (GATS یا General agreement on trade in services)، از طریق چهار حالت معامله میشوند. مهاجرت متخصصین سلامت یکی از اشکال تجارت خدمات سلامت است که به دلیل تغییرات دموگرافیک، سالمندی جمعیت و افزایش هزینههای خدمات سلامت در کشورهای با درآمد بالا به عنوان عوامل افزایش دهندهی تقاضا، توسعهی صادرات، افزایش درآمد ارزی و ارتقای دانش و مهارتهای کارکنان به عنوان عوامل ترغیب کنندهی عرضه، روندی رو به رشد داشته است. با این که مهاجرت متخصصین سلامت مزایایی را برای کشورها در بردارد، اما میتواند چالشهایی نیز به همراه داشته باشد. هدف این مقاله، شناسایی فرصتها و چالشهای حاصل از مهاجرت متخصصین سلامت درکشورهای آسیایی بود. در این مقاله، تجارت خدمات سلامت به عنوان یکی از پیچیدهترین چالشهای نظام سلامت، انواع آن و وضعیت کنونی کشورهای آسیایی در رابطه با حالت چهارم معاملات خدمات سلامت، مورد بررسی قرار گرفته و فرصتها و چالشهای حاصل از مهاجرت متخصصین سلامت بیان گردیده است. بررسیها نشان داد که کشورهای وارد کننده یا صادر کنندهی خدمات سلامت، با فرصتها و تهدیدهای یکسانی روبهرو نیستند. مهاجرت به کشورهای با درآمد بالاتر، فرصتی برای کار و شرایط بهتر جهت متخصصین سلامت فراهم میکند و یک منبع درآمد برای کشور صادرکننده است. اما فقدان سیاستهای صریح و روشن در این زمینه، منجر به تخلیهی کشور مبدأ از نیروی کار متخصص -که به عنوان «فرار مغزها» از آن یاد میشود-، کاهش نیروی کار ملی و از دست دادن سرمایههای صرف شده در آموزش این کارکنان میگردد.
مقاله مروری نقلی
محمدحسین یارمحمدیان؛ حسین ابراهیمیپور؛ فرزانه دوستی
دوره 9، شماره 7 ، اسفند 1391، صفحه 1123-1131
چکیده
تغییرات روزافزون محیط و پیشرفت سریع تکنولوژی، تطابق سازمانهای بهداشتی و درمانی را در جهت ایجاد تغییرات مناسب، الزامی ساخته است. در قلمرویی مانند بهداشت و درمان، تیم درمان ملزم به تبعیت از قوانین و دستورالعملهای زیادی هستند که این امر منجر به کاهش آزادی عمل، نداشتن قدرت و اختیار کافی برای سازماندهی مجدد فرایندها و حذف فعالیتهای ...
بیشتر
تغییرات روزافزون محیط و پیشرفت سریع تکنولوژی، تطابق سازمانهای بهداشتی و درمانی را در جهت ایجاد تغییرات مناسب، الزامی ساخته است. در قلمرویی مانند بهداشت و درمان، تیم درمان ملزم به تبعیت از قوانین و دستورالعملهای زیادی هستند که این امر منجر به کاهش آزادی عمل، نداشتن قدرت و اختیار کافی برای سازماندهی مجدد فرایندها و حذف فعالیتهای بدون ارزش افزوده توسط آنها میشود. اصول انعطاف پذیر مدیریت فرایند کسب و کار (BPM یاBusiness process management) راهکاری است که در حال حاضر در بسیاری از کشورهای پیشرفته با موفقیت به کار گرفته میشود. مدیریت فرایند کسب و کار، شامل شناسایی وضعیت موجود فرایندها، مدلسازی آنها و تعیین تأثیر مدیریت فرایندها پس از اجرای اصلاحات میباشد. این رویکرد، که در بسیاری متون با عنوان موج سوم اصلاحات فرایند معرفی شده است، با هدف رفع مشکلات روشهای پیشین و با در نظر گرفتن محدودیتهای بودجه و الزامات قانونی موجود، بیانگر روشی قابل اجرا در سازمانها میباشد. مدیریت فرایند کسب و کار، با در نظر گرفتن گامهای ضروری برای انجام کار، یکپارچهسازی آنها و حذف فعالیتهای بدون ارزش افزوده، سعی در افزایش انعطاف پذیری، کیفیت و سرعت انجام فرایندها دارد. این رویکرد در سازمانهای بهداشتی و درمانی، با به کارگیری نرمافزار BPMs (Business process management suite) و از طریق یکپارچهسازی پروندهی الکترونیک بیمار (EHR یا Electronic health record)، دستورالعملها (Guidelines) و سیستم اطلاعات بیمارستان (HIS یا Health information system) به اهداف خود دست مییابد. در این مقاله، پس از شرح تاریخچهی مختصری بر روند فرایندگرایی، رویکرد مدیریت فرایند کسب و کار، اهداف و حوزههای مداخلهی آن در سازمانهای بهداشتی و درمانی شرح داده شده است.
مقاله مروری نقلی
علیرضا جباری؛ غلامرضا شریفیراد؛ آزاد شکری؛ نجمه بهمن زیاری؛ آیان کردی
دوره 9، شماره 7 ، اسفند 1391، صفحه 1132-1145
چکیده
هدف نهایی نظام ارایهی خدمات بهداشتی و درمانی هر کشوری، ارتقای سطح سلامت آحاد مردم میباشد. عدم پاسخگویی به نیازها و انتظارات سلامتی در چند دههی اخیر، اجرای برنامههای اصلاحی را ایجاب میکند. پزشک خانوادهی روستایی از جمله این اصلاحات در نظام سلامت ایران است که از سال 1384 به اجرا درآمد. هدف از این مطالعه، بررسی عملکرد برنامهی ...
بیشتر
هدف نهایی نظام ارایهی خدمات بهداشتی و درمانی هر کشوری، ارتقای سطح سلامت آحاد مردم میباشد. عدم پاسخگویی به نیازها و انتظارات سلامتی در چند دههی اخیر، اجرای برنامههای اصلاحی را ایجاب میکند. پزشک خانوادهی روستایی از جمله این اصلاحات در نظام سلامت ایران است که از سال 1384 به اجرا درآمد. هدف از این مطالعه، بررسی عملکرد برنامهی پزشک خانوادهی روستایی از زمان آغاز این برنامه بود. مطالعهی حاضر یک مطالعهی مروری نقلی بود که با جستجو در سایتهای Google، Google scholar، SID، Magiran و Irandoc با کلید واژههای «پزشک خانواده، پزشک خانوادهی روستایی، Family physician،Family medicine،Rural family medicine ، Rural family physician» انجام گرفت که در نهایت 39 مقالهی مرتبط با هدف مطالعه، استخراج و بررسی شد. در این مطالعه اهداف برنامهی پزشک خانواده در چندین زیر مجموعه شامل نظام ارجاع، پاسخگویی، دسترسی، هزینه، پوشش خدمات، اولویت به خدمات سلامتنگر، تشکیل پروندهی سلامت، کنترل کیفیت خدمات، رضایتمندی و نگرش کارکنان تیم سلامت و گیرندگان خدمت دستهبندی شد و عملکرد برنامهی پزشک خانواده در دستیابی به این اهداف بررسی گردید. مطابق بررسیهای انجام شده، برنامه عملکرد به نسبت خوبی پس از گذشت چند سال از اجرا داشت، ولی هنوز نظام ارجاع و ارایهی پسخوراند از پزشکان متخصص به سطح یک، پیگیری عاقبت بیماران و تکمیل پروندهی سلامت به درستی اجرا نمیشود. دسترسی تا حدودی بهبود یافت و هزینههای غیر ضروری کاهش پیدا کرد، با این حال هنوز بینش سلامتنگر مطلوب در اذهان نهادینه نشده است.
مقاله مروری نقلی
سعید کریمی؛ فاطمه رضایی؛ آیان کردی
دوره 9، شماره 7 ، اسفند 1391، صفحه 1146-1151
چکیده
م
قدمه: استفاده از خدمات تشخیصی پرهزینه با تکنولوژی سطح بالا در دههی گذشته افزایش یافته است. تحقیقات انجام شده دلایل متعددی را با توجه به سیستم بهداشتی وکشوری که آن مطالعات در آن انجام شده است، گزارش کردهاند، از جمله مسن شدن جمعیت، پیشرفت در تکنولوژیهای تشخیصی که منجر به کاربرد بیشتر خدمات تشخیصی در عرصههای بالینی میشود، ...
بیشتر
م
قدمه: استفاده از خدمات تشخیصی پرهزینه با تکنولوژی سطح بالا در دههی گذشته افزایش یافته است. تحقیقات انجام شده دلایل متعددی را با توجه به سیستم بهداشتی وکشوری که آن مطالعات در آن انجام شده است، گزارش کردهاند، از جمله مسن شدن جمعیت، پیشرفت در تکنولوژیهای تشخیصی که منجر به کاربرد بیشتر خدمات تشخیصی در عرصههای بالینی میشود، افزایش تعداد رادیولوژیستها، دسترسی به این نوع خدمات و پزشکان که در استفاده از این گونه خدمات مؤثر هستند. مطالعهی حاضر با هدف، تعیین میزان استفاده از خدمات تصویربرداری با رزونانس مغناطیسی (Magnetic resonance imaging یا MRI) در سالهای 1389و 1390 و با توجه به تخصص پزشکان، نوع MRI و صندوق تحت پوشش انجام شد.
روش بررسی: مطالعهی حاضر از نوع تحلیلی بود. اطلاعات کلیهی خدمات MRI به تفکیک انواع MRI، تخصص پزشکان و صندوقهای مختلف بیمهی خدمات درمان به روش سرشماری در نیمهی اول سالهای 1389 و1390 شمسی با استفاده از پایگاه دادهای در ادارهی کل بیمهی خدمات درمانی اصفهان جمعآوری گردید. معیار ورود خدمات MRI ارایه شده تحت پوشش بیمهی خدمات درمانی بود. از نرمافزار Excel جهت جمعآوری و تحلیل اطلاعات MRI در گروههای مختلف (نوع تخصص، صندوق و انواع MRI) استفاده گردید.
یافتهها: بیشترین میزان تجویز خدمات MRI مربوط به پزشکان ارتوپدی به تعداد 843 و 819 به ترتیب در سالهای 1390 و 1389 شمسی و سپس مربوط به متخصصین مغز و اعصاب در سال 1390 و 1389 شمسی بود. بیشترین میزان MRI انجام شده (میانگین 1472 عدد) مربوط به صندوق کارکنان دولت وکمترین میزان (میانگین 17 عدد) مربوط به بیمهشدگان صندوق خویشفرما میباشد. در رابطه با نوع MRI بیشترین میزان تجویز، MRI شکمی در سال 1389 شمسی بود (به تعداد 1218) که در سال 1390 شمسی کاهش یافته است و در سال 1389 شمسی مربوط به ناحیهی کمری (به تعداد 921) بوده است. تعداد کلMRI انجام شده در سال 1390 شمسی نسبت به سال 1389 شمسی به تعداد 177 افزایش یافته بود.
نتیجهگیری: میزان استفاده از خدمات MRI افزایش یافته است که با توجه به افزایش تعداد مراکز MRI، شاید بتوان تقاضای القایی را یکی از عوامل اصلی در افزایش استفاده از این خدمات دانست. شاید از دیگر عوامل مؤثر در استفاده از این خدمات عدم قطعیت حرفهای، فشار زمانی هنگام معاینه بیمار، توقع و انتظارات بیماران برای تجویز داروها و خدمات تشخیصی بیشتر و فقدان سیستم پرداخت صحیح و پرداخت ناکافی به پزشکان میباشد.
مقاله مروری نقلی
فرانک شفیعی؛ فرزانه فرهادیه؛ سید علی طاهری؛ راحله سموعی؛ ارسلان پیراسته
دوره 9، شماره 7 ، اسفند 1391، صفحه 1152-1157
چکیده
مقدمه: با گسترش نقش حرفهای پرستاران، این گروه از کادر درمانی از جنبههای قانونی و اخلاقی، مسؤول تمام جوانب مراقبتهای بهداشتی هستند، از این رو باید پاسخگوی اعمال خود باشند و قانون را به عنوان عنصر اصلی کار خود بشناسند. در این مطالعه سعی شده است تا میزان آگاهی پرسنل پرستاری نسبت به آییننامههای رسیدگی به تخلفات صنفی و حرفهای ...
بیشتر
مقدمه: با گسترش نقش حرفهای پرستاران، این گروه از کادر درمانی از جنبههای قانونی و اخلاقی، مسؤول تمام جوانب مراقبتهای بهداشتی هستند، از این رو باید پاسخگوی اعمال خود باشند و قانون را به عنوان عنصر اصلی کار خود بشناسند. در این مطالعه سعی شده است تا میزان آگاهی پرسنل پرستاری نسبت به آییننامههای رسیدگی به تخلفات صنفی و حرفهای شاغلان حرفههای وابسته به علوم پزشکی در مراکز آموزشی درمانی نور و حضرت علی اصغر (ع) شهر اصفهان مورد شناسایی قرار گیرد.
روش بررسی: این پژوهش، تحلیلی- مقطعی بود که کلیهی پرسنل پرستاری شاغل در مراکز آموزشی درمانی نور و حضرت علی اصغر (ع) اصفهان در سال 1389، با نمونهگیری به شیوهی سرشماری با تکمیل پرسشنامهای محققساز انتخاب شدند که با استفاده از روش اعتبار محتوی و آزمون Cronbach's alpha با 80 درصد اعتبار و اعتماد علمی آن تأیید گردید. برای تجزیه و تحلیل دادهها از آمار استنباطی و آزمونهای آماری آنالیز واریانس، ضریب همبستگی Pearson و t-test استفاده شد. دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS نسخهی 18 مورد پردازش قرار گرفت.
یافتهها: اکثریت پاسخگویان مؤنث (7/82 درصد)، متأهل (74 درصد)، لیسانس (3/97 درصد)، پرستار (7/88 درصد) و در وضعیت استخدامی پیمانی (3/31 درصد) بودند. میانگین نمرهی آگاهی پرسنل پرستاری 86/42 درصد در سطح متوسط بود. بین میزان آگاهی پرسنل پرستاری نسبت به آییننامههای مذکور به تفکیک جنسیت، وضعیت تأهل، میزان تحصیلات، سمت سازمانی و وضعیت استخدام هیچ گونه رابطهی معنیداری وجود نداشت، در حالی که بین میزان آگاهی پرسنل و سابقهی کار آنها رابطهی مستقیم و معنیدار دیده شد (05/0 < P).
نتیجهگیری: در شرایط و وضعیت کنونی، مراقبتهای بهداشتی، کادر پرستاری باید نسبت به آسیبپذیر بودن حرفهی خود آگاه و حساس باشند. پرستاران موظفند تا ضمن کسب اطلاع از پیشرفتهای پرستاری، بهترین و ایمنترین مراقبتها را برای مددجویان انجام دهند و در این رابطه به نظر میرسد که برگزاری دورههای بازآموزی مداوم توأم با کسب امتیاز مؤثر در ارتقای شغلی و اتخاذ عوامل انگیزشی کارکنان ردههای مختلف پرستاری میتواند مؤثر باشد.
مقاله مروری نقلی
امیر اشکان نصیری پور؛ پوران رئیسی؛ محمدرضا ملکی؛ محمدجواد اکبریان بافقی
دوره 9، شماره 7 ، اسفند 1391، صفحه 1158-1168
چکیده
مقدمه: پرداختن به آمیختهی بازاریابی در بیمارستانها و سازمانهای ارایه دهندهی خدمات درمانی در عصر حاضر جهت رفع نیازهای درمانی واقعی، داشتن سهم بیشتر بازار، مشتری، درامد و افزایش کارایی و اثربخشی این مراکز ضروری میباشد. هدف از این مقاله، ارایهی الگوی آمیختهی بازاریابی در خدمات درمانی، جهت بیمارستانهای دولتی ایران بود.
روش ...
بیشتر
مقدمه: پرداختن به آمیختهی بازاریابی در بیمارستانها و سازمانهای ارایه دهندهی خدمات درمانی در عصر حاضر جهت رفع نیازهای درمانی واقعی، داشتن سهم بیشتر بازار، مشتری، درامد و افزایش کارایی و اثربخشی این مراکز ضروری میباشد. هدف از این مقاله، ارایهی الگوی آمیختهی بازاریابی در خدمات درمانی، جهت بیمارستانهای دولتی ایران بود.
روش بررسی: پژوهش حاضر از نوع کاربردی و تحلیلی بود. با توجه به خدماتی بودن عرصهی بهداشت و درمان، در این پژوهش از الگوی مفهومی P7 آمیختهی بازاریابی خدمات Booms and Bitner استفاده گردید که مشتمل بر 7 بعد محصول، قیمت، مکان، ترویج، شواهد فیزیکی، فرایند و کارکنان میباشد. سپس با استفاده از مطالعات کتابخانهای، متغیرهای مربوط به هر بعد جمعآوری گردید. ابزار جمعآوری دادهها در بخش مطالعات کتابخانهای، فیش کارت و در بخش مطالعهی میدانی پرسشنامهی محقق ساخته بود که سؤالات آن بر اساس طیف پنج گزینهای لیکرت تنظیم گردید. اعتبار محتوایی پرسشنامه توسط خبرگان موضوع پژوهش به شیوهی کیفی تأیید و جهت روایی آن از Cronbach¢s alpha استفاده گردید. جامعهی پژوهش را مدیران بیمارستانهای دولتی و خصوصی شهر تهران و کارشناسان حوزهی معاونت سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تشکیل دادند. دادهها با بهرهگیری از نرمافزارهای SPSS نسخهی 18 و 8.50 Lisrel و به روش تحلیل عاملی اکتشافی و تأییدی مورد تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: در مرحلهی تحلیل عاملی اکتشافی، در بعد «نوع خدمت» 9 متغیر، بعد «مکان» 6 متغیر، بعد «قیمت» 8 متغیر، بعد «ترویج» 8 متغیر، بعد «شواهد فیزیکی» 10 متغیر، بعد «کارکنان» 8 متغیر و در بعد «فرایند» 6 متغیر شناسایی گردید. در تحلیل عاملی مرتبهی اول، متغیرهایی که بیشترین تأثیر را در هر بعد داشتند، شناسایی نموده و در تحلیل عاملی مرتبهی دوم، شاخصهای برازش نرمافزار Lisrel، الگوی آمیخته بازاریابی خدمات درمانی را با 7 بعد تأیید کرد. ابعادی که بیشترین تأثیر را در الگو داشتند، شامل: بعد «مکان» با ضریب 82/0 و بعد «قیمت» با ضریب 81/0 بودند.
نتیجهگیری: مراکز ارایه دهندهی خدمات درمانی میتوانند آمیختهی بازاریابی را با 7 بعد و متغیرهای مربوط به آنها را با تمرکز بر مکان و قیمت، در مدیریت بازاریابی خود استفاده نمایند.
امیر اشکان نصیری پور؛ محمد علی افشار کاظمی؛ احمدرضا ایزدی
دوره 9، شماره 7 ، اسفند 1391
چکیده
مقدمه: کارت امتیاز متوازن یکی از الگوهای موفق و پرکاربرد در زمینهی ارزیابی عملکرد در سازمانهای بهداشتی و درمانی، به خصوص بیمارستانها میباشد. این الگو یک چارچوب مفهومی جهت تدوین مجموعهای از شاخصهای عملکرد در راستای استراتژی سازمان میباشد. این پژوهش با هدف ارایهی الگوی ارزیابی عملکرد بیمارستانهای تأمین اجتماعی ایران ...
بیشتر
مقدمه: کارت امتیاز متوازن یکی از الگوهای موفق و پرکاربرد در زمینهی ارزیابی عملکرد در سازمانهای بهداشتی و درمانی، به خصوص بیمارستانها میباشد. این الگو یک چارچوب مفهومی جهت تدوین مجموعهای از شاخصهای عملکرد در راستای استراتژی سازمان میباشد. این پژوهش با هدف ارایهی الگوی ارزیابی عملکرد بیمارستانهای تأمین اجتماعی ایران با رویکرد کارت امتیاز متوازن انجام گرفت.
روشبررسی: در این پژوهش توصیفی- تطبیقی، 11 الگوی نظری و عملی کارت امتیاز متوازن بررسی شد. الگویی برای بیمارستانهای تأمین اجتماعی ایران طراحی شد. پرسشنامهای مبتنی بر مدل پیشنهادی جهت جمعآوری دادهها تهیه شد. اعتبار آن به روش دلفی با استفاده از نظرات صاحبنظران تأیید گردید. ضریب پایایی پرسشنامه (Cronbach’s alpha) 94/0 بود. به منظور تعین معنیدار بودن پاسخها از آزمون اختلاف میانگین جامعه استفاده گردید. دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS تحلیل گردید.
یافتهها: میانگین نمرات حاصل شده از نظرسنجی خبرگان در الگوی پیشنهادی در رابطه با بیانیهی رسالت پیشنهادی 02/4 (از 5 نمره)، نمرهی استراتژی بهبود مداوم کیفیت و ایمنی خدمات بهداشتی- درمانی 5/4، استفادهی بهینه از امکانات و منابع موجود 66/4، تلاش مداوم و گروهی به منظور جلب رضایتمندی مراجعان 66/4 و مسؤولیتپذیری در خصوص بهداشت و ایمنی کارکنان و محیط زیست 32/4 بوده است. میانگین نمرهی منظر بالینی 66/11، منظر بیماران 5/11، منظر فرایندهای داخلی 66/11، منظر مالی 78/10 و منظر رشد کارکنان 46/11 بود. در کل، 27 شاخص برای 5 منظر ارایه شد که یکی از آنها از الگوی نهایی حذف گردید. میزان معنیداری آزمون t در سطح 95 درصد کمتر از 05/0 بود.
نتیجهگیری: الگوی پیشنهادی هم برای یک بیمارستان و هم برای مجموعهی بیمارستانهای تأمین اجتماعی کشور قابل اجرا بوده و امکان مقایسهی عملکرد بیمارستانها را نیز فراهم میآورد. این الگو به دلیل ماهیت پویای کارت امتیاز متوازن، چارچوبی قابل انعطاف است که میتواند برحسب شرایط واحدهای مختلف تعدیل گردد.