لیلا نعمتی انارکی؛ سید احسان سیدان؛ فاطمه نجاتبخش
دوره 14، شماره 2 ، تیر 1396، ، صفحه 78-83
چکیده
مقدمه: از آنجایی که پزشکی علم مبتنی بر شواهد است، نه تنها کادر درمانی بلکه عموم افراد زمانی که با بیماری روبهرو میشوند، به جستجو در اینترنت میپردازند تا بتوانند اطلاعاتی راجع به آن بیماری به دست بیاورند و درصدد درمان آن به روشهای سنتی یا رایج هستند. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف ارزیابی و رتبهبندی وبسایتهای حوزه طب ایرانی- ...
بیشتر
مقدمه: از آنجایی که پزشکی علم مبتنی بر شواهد است، نه تنها کادر درمانی بلکه عموم افراد زمانی که با بیماری روبهرو میشوند، به جستجو در اینترنت میپردازند تا بتوانند اطلاعاتی راجع به آن بیماری به دست بیاورند و درصدد درمان آن به روشهای سنتی یا رایج هستند. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف ارزیابی و رتبهبندی وبسایتهای حوزه طب ایرانی- اسلامی با استفاده از مقیاس WebMedQual انجام شد.روش بررسی: این مطالعه از نوع پیمایشی- توصیفی و نتایج آن از نوع کاربردی بود. برای جمعآوری دادهها، از سیاهه وارسی مبتنی بر مقیاس استاندارد WebMedQual استفاده شد. جامعه اولیه مطالعه را 97 وبسایت حوزه طب ایرانی- اسلامی تشکیل داد که پس از خروج تعدادی از آنها به دلیل نرسیدن به حد نصاب امتیاز، 74 وبسایت مورد ارزیابی قرار گرفت. حداکثر امتیاز برای وبسایتها، 83 و حداقل امتیاز، صفر بود. سؤالات سیاهه وارسی تا انتهای بخش محرمانگی 83 عدد بود که با اضافه شدن 6 سؤال بخش تجارت الکترونیک (شاخص تکمیلی)، 89 عدد شد. امتیاز قابل قبول برای وبسایتها نیز 5/41 در نظر گرفته شد و نتایج به صورت میانگین امتیاز و نمره مطلوب ارایه گردید.یافتهها: وبسایتها از نظر شاخصهای محتوای اطلاعات و اعتبار مطالب در حد متوسطی قرار داشتند. از نظر طراحی، دسترسپذیری و قابلیت استفاده «نسبتاً خوب»، از نظر پیوندها «تقریباً خوب»، از لحاظ شاخص پشتیبانی از کاربر «در حد متوسط» و از نظر محرمانگی «نسبتاً ضعیف» بودند. برترین وبسایت در حوزه طب ایرانی- اسلامی به وبسایت تندرستان با امتیاز 72 اختصاص داشت.نتیجهگیری: در مجموع، بیشینه وبسایتهای این حوزه کیفیت متوسط رو به بالایی دارند. نتایج پژوهش حاضر وبسایتهای معتبر حوزه را مشخص نمود و میتواند برای ایجاد فهرست موضوعی طب ایرانی- اسلامی با استفاده از قرار دادن لینک وبسایتها مفید باشد.
راضیه زاهدی؛ نیلوفر هدهدی نژاد؛ حسن اشرفی ریزی
دوره 9، شماره 4 ، مهر و آبان 1391، ، صفحه 513-524
چکیده
مقدمه: طب سنتی نه تنها برای مراقبت از سلامت و بهبود کیفیت زندگی کارایی دارد، بلکه برای تشخیص و درمان بیماریها نیز به کار میرود. از این رو توجه به این حوزه از اهمیت بالایی برخوردار میباشد. هدف پژوهش حاضر، تعیین میزان تولیدات علمی و ترسیم نقشهی علمی پژوهشگران ایرانی حوزهی طب سنتی طی سالهای 1990 تا 2011 در پایگاه Web of science بود.
روش ...
بیشتر
مقدمه: طب سنتی نه تنها برای مراقبت از سلامت و بهبود کیفیت زندگی کارایی دارد، بلکه برای تشخیص و درمان بیماریها نیز به کار میرود. از این رو توجه به این حوزه از اهمیت بالایی برخوردار میباشد. هدف پژوهش حاضر، تعیین میزان تولیدات علمی و ترسیم نقشهی علمی پژوهشگران ایرانی حوزهی طب سنتی طی سالهای 1990 تا 2011 در پایگاه Web of science بود.
روش بررسی: این پژوهش، به شیوهی پیمایشی و با روش علمسنجی، 288 مدرک نمایه شدهی پژوهشگران ایرانی در حوزهی طب سنتی پایگاه Web of science طی سالهای 1990 تا 2011 را مورد بررسی قرار داد، سپس با استفاده از نرمافزار HistCiteTM به بررسی تحلیلی و ترسیم نقشهی تاریخ نگاشتی تولیدات علمی این حوزه و میزان رشد و توسعهی آن آثار در بازهی زمانی 21 ساله پرداخته شد.
یافتهها: حوزهی طب سنتی ایران با 288 رکورد توانسته است رتبهی 26 جهان در این علم را کسب نماید. متوسط نرخ رشد تولیدات علمی این حوزه طی این سالها 32/53 درصد بود. عبداللهی با 13 مدرک و دانشگاه علوم پزشکی تهران با 60 مدرک، بیشترین سهم را در تولیدات علمی این حوزه داشتند. در بررسی نوع منابع مشخص شد که محققان تمایل دارند پژوهشهای خود را در قالب مقاله ارایه دهند. نشریه Journal of ethnopharmacology نیز بیشترین مدارک تولید شدهی محققان ایرانی را منتشر کرده بود. همچنین هیچ خوشهای از 50 مدرک برتر شکل نگرفت.
نتیجهگیری: روند رشد تولیدات علمی ایران در حوزهی طب سنتی به لحاظ کمی از شیب قابل قبولی برخوردار است، اما تولیدات علمی این حوزه از لحاظ دریافت میزان استنادات جهانی و محلی بسیار ضعیف بوده و این امر نشان دهندهی عدم تأثیرگذاری این پژوهشها میباشد.