مدیریت اطلاعات سلامت
فریده موحدی؛ رسول نوری؛ محمد علی برومند؛ محمدرضا هاشمیان؛ علی نوروزی؛ مینا طاهری
چکیده
با توجه به اهمیت ویژهای که اعتباربخشی کتابخانههای بیمارستانی در جهت ارتقاء کیفی کتابخانه و سازمان مادر در بین مدیران و مسوولین بیمارستانها پیدا کرده است وجود یک استاندارد مدون بومی سازی شده مخصوص کتابخانههای بیمارستانی ایران حایز اهمیت است[1]. لذا کتاب«استاندارد کتابخانههای بیمارستانی» بر اساس پژوهشهای ملی و با ...
بیشتر
با توجه به اهمیت ویژهای که اعتباربخشی کتابخانههای بیمارستانی در جهت ارتقاء کیفی کتابخانه و سازمان مادر در بین مدیران و مسوولین بیمارستانها پیدا کرده است وجود یک استاندارد مدون بومی سازی شده مخصوص کتابخانههای بیمارستانی ایران حایز اهمیت است[1]. لذا کتاب«استاندارد کتابخانههای بیمارستانی» بر اساس پژوهشهای ملی و با درنظرگرفتن استانداردهای مرتبط ملی و بینالمللی و با ارائه چارچوبی برای راهاندازی، توسعه، اداره و نگهداری کتابخانههای بیمارستانی و ارائه و بهبود خدمات کتابخانه و اطلاعرسانی پزشکی، به کاربران و ذینفعان خود در مراکز دولتی و خصوصی در ایران توسط صاحبنظران معاونت تحقیقات و فنآوری دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تدوین و بومی سازی شده است [2]. بر این اساس کتاب مذکور به عنوان ابزار ارزیابی کتابخانههای بیمارستانی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در سال 1402 مورد استفاده قرار گرفت که در زمان استفاده ارزیابان منتخب دانشگاه علوم پزشکی اصفهان مورد چالش و تفاوت نظر در برداشت مطالب کتاب شدند. ازاینرو نویسندگان این نقد، برآن شدند تا با ارائه برداشت های جمع بندی شده کتابداران بیمارستانی و ارزیابان مذکور در رفع ابهامات موجود در کتاب کمک نمایند.
شیوا اونق؛ شقایق وحدت
چکیده
مقدمه: خدمات ارتقای سلامت، تأثیر چشمگیری در نظام سلامت دارد و بیمارستانها از جمله بهترین بسترها برای ارایه خدمات ارتقا دهنده سلامت و پیشگیری میباشند. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان سطح اجرای استانداردها و فعالیتهای بیمارستان ارتقا دهنده سلامت در چهار حوزه ارتقای سلامت انجام شد.روش بررسی: این مطالعه از نوع توصیفی- پیمایشی ...
بیشتر
مقدمه: خدمات ارتقای سلامت، تأثیر چشمگیری در نظام سلامت دارد و بیمارستانها از جمله بهترین بسترها برای ارایه خدمات ارتقا دهنده سلامت و پیشگیری میباشند. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان سطح اجرای استانداردها و فعالیتهای بیمارستان ارتقا دهنده سلامت در چهار حوزه ارتقای سلامت انجام شد.روش بررسی: این مطالعه از نوع توصیفی- پیمایشی و محیط تحقیق، بیمارستانهای استان گلستان بود. جامعه آماری شامل تمام مدیران، مسؤولان و کارشناسانی که با استانداردها و فعالیتهای بیمارستان ارتقا دهنده سلامت در ارتباط بودند، در پژوهش شرکت نمودند (80 نفر). به منظور جمعآوری دادهها، از پرسشنامه محقق ساخته استفاده گردید و دادهها با استفاده از آزمون t مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.یافتهها: استانداردها و فعالیتها در بیمارستانها به طور معنیداری (01/0 > P) با میانگین نمره سطح خوب و مطلوب در ابعاد کارکنان (01/6) و بیماران (60/5) و با میانگین نمره سطح متوسط در ابعاد محیط (22/4) و جامعه (03/4) اجرا شده بود. همچنین، مقایسه ابعاد با استفاده از آزمون Friedman نشان داد که بیشترین و کمترین سطح اجرای استانداردها و فعالیتها به ترتیب در ابعاد کارکنان و جامعه بود.نتیجهگیری: بعضی از استانداردها و فعالیتهای بیمارستان ارتقا دهنده سلامت در بیمارستانها انجام میشود. بنابراین، دستیابی و اجرای کامل این استانداردها و فعالیتها به منظور ارتقای کیفیت خدمات سلامت و بهبود وضعیت بیمارستانها، مستلزم ترغیب سیاستگذاران و مدیران خدمات سلامت به ایجاد سیاستهای منسجم جهت ارتقای دانش و آموزش مهارتهای ارتقای سلامت (بیماران، کارکنان، جامعه)، ارتقای مراکز بهداشتی و تبدیل آن به محیط کار سالم، همکاری، هماهنگی و تعامل با همه ذینفعان (داخلی و خارجی) است.
علی رضا جباری؛ احمدرضا رئیسی؛ وحیده رستمی
چکیده
مقدمه: ایمنی بیمار جزء بسیار مهم والزامی کیفیت مراقبت های بهداشتی درمانی است.خدمات غیر ایمن در عرصه سلامت علاوه بر تولید درد و رنج برای بیماران هزینه گزافی را نیز بر پیکره نظام سلامت وارد می آورد.بنابراین پژوهش حاضربا هدف ارزیابی زیر ساخت های ایمنی بیمار در بیمارستان های منتخب دانشگاه علوم پزشکی اصفهان صورت گرفت.روش بررسی: این مطالعه ...
بیشتر
مقدمه: ایمنی بیمار جزء بسیار مهم والزامی کیفیت مراقبت های بهداشتی درمانی است.خدمات غیر ایمن در عرصه سلامت علاوه بر تولید درد و رنج برای بیماران هزینه گزافی را نیز بر پیکره نظام سلامت وارد می آورد.بنابراین پژوهش حاضربا هدف ارزیابی زیر ساخت های ایمنی بیمار در بیمارستان های منتخب دانشگاه علوم پزشکی اصفهان صورت گرفت.روش بررسی: این مطالعه تحلیلی است و به صورت مقطعی در بهار 1392انجام شده است. داده های مورد نیاز توسط چک لیست استانداردهای زیربنایی که توسط سازمان جهانی سلامت برای ارزیابی وضعیت ایمنی بیمار در بیمارستان ها مورد استفاده قرار می گیرد با استفاده از فرایند مشاهده، مصاحبه و بررسی مستندات در 4بیمارستان منتخب دانشگاه علوم پزشکی اصفهان جمع آوری گردید. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS21 در سطح آمار توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.در نهایت وضعیت بیمارستان بر حسب سطح انطباق با استانداردهای زیربنایی ایمنی بیمار در سه سطح ضعیف کمتراز( 50 درصد) متوسط(70-50درصد) و خوب (بالاتر از 70درصد ) طبقه بندی شد.یافته ها: سطح انطباق با استانداردهای زیربنایی ایمنی بیماردر کل بیمارستان های مورد بررسی با میانگین 05/20±3/55 درصد در سطح متوسطی قرار داشت. در این میان محور حاکمیت و رهبری با میانگین سطح انطباق6/9±45/69 درصد و با کسب بیشترین امتیاز درسطح متوسط و محور جلب مشارکت و تعامل با بیمار و جامعه با میانگین سطح انطباق 43/14±5/37 درصد و باکسب کمترین امتیاز در سطح ضعیفی قرار داشت.نتیجه گیری: در مجموع وضعیت کلی زیر ساخت های ایمنی بیمار در بیمارستان های منتخب شهر اصفهان بر اساس چهار محور بیمارستان دوستدار ایمنی بیمار در سطح متوسط ارزیابی شد. با توجه به اینکه کسب صددرصد استانداردهای حیاتی در تمامی ابعاد مورد بررسی برای دستیابی به حداقل سطح بیمارستان دوستدار ایمنی بیمار الزامی است. لذا باید هدفگذاری های لازم در این خصوص در برنامه ریزی راهبردی و عملیاتی در راستای رسیدن کامل به استانداردها در چهار محور مورد بررسی، منظور گردد.
سعید سعیدبخش؛ اصغر احتشامی؛ مهتاب کسایی اصفهانی
دوره 9، شماره 4 ، مهر و آبان 1391، ، صفحه 490-501
چکیده
مقدمه: مدیران و ارایه دهندگان خدمات بیمارستانی جهت افزایش کارایی و اثربخشی سازمان و پیشبرد اهداف آن باید به سیستم اطلاعات بیمارستانی مناسب دسترسی داشته باشند. به منظور پاسخگویی به این نیاز، در این مقاله به ارزیابی میزان رعایت اصول استاندارد ایزو 10/9241 در ماژول مدارک پزشکی نرمافزار سیستم اطلاعات بیمارستانی منتخب دانشگاه علوم پزشکی ...
بیشتر
مقدمه: مدیران و ارایه دهندگان خدمات بیمارستانی جهت افزایش کارایی و اثربخشی سازمان و پیشبرد اهداف آن باید به سیستم اطلاعات بیمارستانی مناسب دسترسی داشته باشند. به منظور پاسخگویی به این نیاز، در این مقاله به ارزیابی میزان رعایت اصول استاندارد ایزو 10/9241 در ماژول مدارک پزشکی نرمافزار سیستم اطلاعات بیمارستانی منتخب دانشگاه علوم پزشکی اصفهان پرداخته شده است.
روش بررسی: پژوهش حاضر از نوع کاربردی و یک مطالعه توصیفی- مقطعی بوده است که طی آن بر اساس اصول استاندارد ایزو 10/9241 ماژول مدارک پزشکی سیستم اطلاعات بیمارستانی منتخب دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در هفت بیمارستانی که در آنها پیادهسازی گردیده است، از طریق سیاهه استاندارد ایزو 10/9241 متشکل از 74 مؤلفه درجهبندی شده در مقیاس لیکرت 5 گزینهای، با استفاده از تجربیات کاربران سیستم در سال 1388 مورد سنجش قرار گرفت. این سیاهه، استاندارد سازمان جهانی استانداردسازی بوده است و امکان تغییر در مؤلفههای آن وجود نداشت. با این حال برای اطمینان از بومیسازی سیاهه و تناسب آن با محیط پژوهش، روایی آن با نظر استادان رشتههای نرمافزار و پایایی آن از طریق بازآزمایی Cronbach's Alpha برابر با 95 درصد به تأیید رسید. دادهها با مراجعه مستقیم پژوهشگر به مراکز و تکمیل سیاهه جمعآوری و با استفاده از آمار توصیفی (شاخصهای تمایل مرکزی و پراکندگی) تحلیل گردید.
یافتهها: تحلیل یافتهها نشان داد که تناسب نرمافزار با وظایف کاربران 68 درصد، خود- توصیف کنندگی نرمافزار 67 درصد، قابلیت کنترل کاربر 70 درصد، انطباق با نیازهای کاربر 74 درصد، خطا پذیری 69 درصد، امکان خصوصیسازی 53 درصد، امکان آموزش مطلوب کاربر 68 درصد و میزان مقبولیت کلی نرمافزار 67 درصد بود.
نتیجهگیری: پایه و اساس تصمیمگیری، سیاستگذاری، و برنامهریزی در سطوح مدیریت اجرایی و بالینی بیمارستان، اطلاعات دقیق، صحیح، به هنگام و معتبر و تفسیر درست این اطلاعات است. به نظر میرسد توسعه دهندگان نرمافزار باید در طراحی و پیادهسازی نرمافزار تجدید نظر نموده و ضمن کاهش خطاهای سیستم اطلاعات بیمارستانی منتخب، تناسب آن با وظایف کاربران، خود- توصیف کنندگی، قابلیت کنترل، سازگاری با انتظارات کاربران، خطا پذیری، مناسب بودن برای خصوصیسازی و امکان آموزش مطلوب کاربر را افزایش دهند.
محمدحسین یارمحمدیان؛ عفت محمدی؛ فریده موحدی
دوره 8، (ویژه نامه ی مدیریت خدمات بهداشتی درمانی) ، اسفند 1390، ، صفحه 1226-1234
چکیده
انواع مطالعات را میتوان در دو دستهی کلی مطالعات اولیه و مطالعات ثانویه جای داد. از مهمترین مطالعات ثانویه مقالات مروری میباشند. پژوهشگر در مطالعهی مروری به بررسی جامع مجموعهی مقالات منتشر شده در یک زمینهی واحد و تحلیل آنها برای رسیدن به نتیجهای مشخص میپردازد. وجود شکاف و فاصلهی عمیق بین شواهد علمی روز یک حقیقت غیر ...
بیشتر
انواع مطالعات را میتوان در دو دستهی کلی مطالعات اولیه و مطالعات ثانویه جای داد. از مهمترین مطالعات ثانویه مقالات مروری میباشند. پژوهشگر در مطالعهی مروری به بررسی جامع مجموعهی مقالات منتشر شده در یک زمینهی واحد و تحلیل آنها برای رسیدن به نتیجهای مشخص میپردازد. وجود شکاف و فاصلهی عمیق بین شواهد علمی روز یک حقیقت غیر قابل انکار میباشد. شاید بتوان این فاصله را ناشی از انتشار عظیم مطالب دانست. به طور قطع، مطالعهی تمام این مطالب نیاز به زمان بسیار زیادی خواهد داشت. در رابطه با یک سؤال خاص، پیدا کردن یک مقالهی مروری با کیفیت، به مقدار قابل توجهی بر کیفیت مطالعهی شما میافزاید و از زمان مطالعه میکاهد. این نوع مقالات با فشرده کردن حجم بالایی از اطلاعات در قالبی قابل هضم میتوانند به پیشرفت علم کمک کنند. استفاده از مطالعات مروری به دلیل بمباران اطلاعات، مطالعات ضعیف، تناقضات موجود در نتایج مطالعات، از دست دادن زمان و سرمایه و شناسایی نیازهای پژوهشی ضروری میباشد. این مقاله نیز با هدف راهنمایی برای تدوین مقالهی مروری نگاشته شده است و در آن ضمن توصیف مقالات مروری به عنوان یک مطالعهی جامع و در سطح کلان، به بررسی دقیق انواع مقالات مروری، محتوا و ساختار این گونه مقالات پرداخته شده است. روش مطالعه در این مقاله مروری بود. ضمن مرور متون منتشر شده در زمینهی مقالات مروری، مشخص شد که این مقالات از ساختار همگن و سازمان یافتهای برخوردار نیستند. از اینرو پیشنهاد میشود که با توجه به نوع مطالعهی مروری و موارد کاربرد آن از ساختار مناسب و مرتبط با آن استفاده شود.